Nový kamenný hospic na jihu Čech není potřeba. Vedení kraje se na tom shoduje s odborníky

27. březen 2024

V otázce výstavby nového kamenného hospice na jihu Čech je vedení kraje s odborníky v jednoznačné shodě. Další zařízení podle nich aktuálně není potřeba. Nepočítá s ním ani připravovaná víceletá krajská koncepce paliativní péče. Tématu kvality a možností dožití v regionu se věnuje pořad Přímá řeč.

„Tady na jihu jsme na tom dobře. Z věcného, odborného hlediska není nové zařízení potřeba. Potvrzuje to i stanovisko Světové zdravotnické organizace, která uvádí, že na sto tisíc obyvatel je potřeba pět hospicových lůžek, to právě takřka přesně saturuje prachatický hospic,“ říká Robert Huneš, ředitel a zakladatel Hospice svatého Jana Nepomuka Neumanna v Prachaticích, viceprezident Asociace poskytovatelů paliativní péče České republiky a zastupitel Jihočeského kraje.

Aktuální dostupnost paliativní péče na jihu Čech podle něj patří k nejlepším v republice. Za největší problém obecně považuje nedostatek personálu v sociálních službách. „Zařízení bojují s nedostatkem personálu. Je to i otázka prestiže povolání pracovníků v sociálních službách přímé péče. Na jednu stranu to není úplně kvalifikovaná profese, na druhou stranu většina populace v naší zemi by takovou práci pro její psychickou a fyzickou náročnost nedělala,“ připomíná.

Čtěte také

Nová krajská koncepce paliativní péče pro následujících několik let se nedávno řešila i na odborné konferenci pořádané Jihočeském krajem. Podle náměstkyně hejtmana Lucie Kozlové ale strategický dokument nedokáže odstranit legislativní překážky. „Ze zákona o sociálních službách tato péče úplně vypadla. To je dlouhodobý nešvar od roku 2006, takže část je vlastně hrazena ze zdravotní péče a část z péče sociálních služeb, ale vlastně trochu neodpovídajícím způsobem,“ komentuje.

Do sociální oblasti letos Jihočeský kraj investuje rekordní částku přesahující 600 milionů korun. Kapacita se tak už v tomto roce navýší o stovky lůžek. „V roce 2024 dokončíme zdravotní pavilon domova pro osoby se zdravotním postižením Petra Mačkov, což je třicet lůžek, dále velké pobytové zařízení pro zhruba sto klientů v Jindřichově Hradci, byla ukončena výstavba chráněného bydlení v Blatné, denního a týdenního stacionáře Empatie v Českých Budějovicích,“ vyjmenovává Lucie Kozlová.

Celý pořad Přímá řeč na téma péče o seniory v Jihočeském kraji si poslechněte online. Připravil Matěj Vodička. Hosty jsou náměstkyně hejtmana Lucie Kozlová a ředitel hospice v Prachaticích Robert Huneš.

Spustit audio

Související