Nový Malín má nové multifunkční kulturní a sportovní středisko. Zatím je zavřené

26. prosinec 2020

Koncerty, divadelní představení nebo kinoprojekce. Nový Malín na Šumpersku měl koncem roku ožít kulturními akcemi, pro které dosud v obci chybělo zázemí. To už sice díky přestavbě staré sokolovny neplatí, nové multifunkční centrum za 30 milionů korun ale zatím kvůli vládním opatřením na své otevření čeká. 

rekonstruovaná sokolovna v Novém Malíně

„Rekonstrukce byla hodně náročná, vybouraly se veškeré podlahy, vysekaly se omítky, dělaly se nové rozvody instalací, zrekonstruovalo se jeviště,“ popisuje v prostorném moderním sálu novomalínské sokolovny stavbyvedoucí Radek Malovaný. „Chyběl nám tady takový větší kulturní dům, to znamená, aby sem mohlo přijet i divadlo, mohly tady vystupovat kapely, i jiné umělecké soubory,“ pochvaluje si nedávno dokončenou rekonstrukci nezávislý starosta Marek Štencl.

Jenže na to všechno si budou muset místní obyvatelé počkat nakonec mnohem déle, než bylo původně v plánu. Veškeré kulturní akce jako všude jinde znemožnil koronavirus a dobře to nevypadá ani s nadcházející plesovou sezónou. To dělá starost místním spolkům, pro které jsou výtěžky z plesů nemalým zdrojem příjmů.

„Neměli jsme ples už ani loni, protože byla ta rekonstrukce, takže nás už to poškodilo v několika rovinách. Je to pro nás takový dosti významný příjem, který využíváme na myslivecká zařízení, krmení zvěře, pronájem honitby a další věci,“ posteskl si za spolek myslivců novomalínský myslivecký hospodář Jan Šváb.

rekonstruovaná sokolovna v Novém Malíně

A smůlu zatím mají taky místní hráči stolního tenisu, kteří měli opravenou sokolovnu využívat k tréninkům. Ani to totiž současná opatření neumožňují. Všichni proto doufají, že čekání na uvolnění nebude trvat příliš dlouho a nové středisko konečně brzy ožije.

Spustit audio