Nový pražský arcibiskup Jan Graubner se ujímá svého úřadu. Do Prahy přichází z Olomouce, kde jako arcibiskup sloužil 30 let

2. červenec 2022 10:00

Moravský rodák Jan Graubner se po 30 letech stěhuje z olomouckého arcibiskupství do toho pražského. Svého úřadu se ujme v sobotu dopoledne v chrámu svatého Víta na Pražském hradě. 

Papež František jmenoval Graubnera pražským arcibiskupem v polovině května. Graubner úřad přijal, netají se ale tím, že by v něm raději viděl někoho mladšího.

Jan Graubner se stal knězem v roce 1973 a od té doby odsloužil kromě této bohoslužby na Velehradě bezpočet dalších. V úřadu pražského arcibiskupa Graubner střídá Dominika Duku, kterému je 79 let. Církevní hodnostáři přitom své funkce obvykle opouštějí v 75 letech. Tolik bude Graubnerovi příští rok v srpnu.

Počítá ale s tím, že bude jako arcibiskup pražský nejspíš přesluhovat. Rád by pokračoval v práci svých předchůdců.

Podle církevního historika Jaroslava Šebka se v Graubnerově pražském působení zřejmě odrazí i jeho dosavadní zkušenosti. Jan Graubner stál u obnovení Charity ve svobodném Československu, byl iniciátorem Tříkrálové sbírky a zasloužil se taky o založení tradice Dnů lidí dobré vůle na Velehradě. Zároveň ho ale někteří kritizují za údajnou nečinnost v kauze kněze Františka Merty, odsouzeného v roce 2001 za zneužívání mladistvých ministrantů. To Graubner odmítá.

Poslední dva roky je Jan Graubner předsedou České biskupské konference a zůstat jím chce i po nástupu do úřadu arcibiskupa pražského. DT ČRo/Rž

Spustit audio