Nový přechod zvýší bezpečnost chodců v okrajové části Olomouce

19. květen 2022

Bezpečnost chodců zvýší nový přechod přes frekventovanou silnici poblíž křižovatky ulic Schweitzerova a Jižní v Olomouci, který za bezmála 700 tisíc korun nechala vybudovat radnice.

Osvětlený přechod v této jižní části Olomouce na rozhraní městských částí Povel a Slavonín nahradil méně bezpečné místo pro přecházení silnice. ČTK to ve středu sdělil primátorův náměstek Martin Major (ODS).

„Smyslem této investice bylo samozřejmě zajistit větší bezpečnost chodcům a zpřehlednit dopravní situaci v lokalitě. Nový přechod totiž nahradil původní místo pro přecházení, které bylo před křižovatkou ulic Schweitzerovy a Jižní. Maximální bezpečnost zajišťuje chodcům nově také dělící ostrůvek,“ uvedl Major.

„Nový přechod totiž nahradil původní místo pro přecházení, které bylo před křižovatkou ulic Schweitzerovy a Jižní.“
Náměstek primátora Martin Major

Kromě ochranného ostrůvku dlouhého deset metrů a širokého 2,5 metru přispěje k lepšímu komfortu a přehlednosti dopravní situace podle Majora i nasvětlení přechodu. Součástí projektu byly úpravy navazující komunikace a chodníků.

Pro realizaci jsme navíc vhodně využili dobu, kdy je v ulici Schweitzerova menší intenzita dopravy, která souvisí s výstavbou druhé etapy tramvajové trati na Nové Sady, podotkl Major.

V Olomouci se v posledních letech každým rokem modernizuje, vybaví osvětlením nebo vybuduje několik přechodů pro chodce. Nyní město staví nový přechod pro chodce v městské části Nedvězí. Chodci budou mít možnost nový přechod využít letos v červenci. Stavba tohoto přechodu bude stát 2,5 milionu korun

Spustit audio