Nový rektor olomoucké univerzity plánuje zahraniční pobočky, ve hře je i Hongkong

16. září 2014

V čele Univerzity Palackého v Olomouci je ode dneška nový rektor. Druhou nejstarší univerzitu na českém území převzal historik Jaroslav Miller, který je také ambasadorem Fulbrightova programu v České republice. S univerzitou má řadu velkých plánů.

Jaroslav Miller, třiačtyřicetiletý rodák z Rapotína, sbíral zkušenosti v zahraničí. Studoval na Středoevropské univerzitě v Budapešti, poté v Oxfordu. Působil v Německu, Spojených státech a v západoaustralském Perthu.

Univerzita Palackého podle Millera úspěšně investovala do rozvoje vědecké a pedagogické infrastruktury, která dnes v mnoha oblastech snese srovnání s jakýmikoliv zahraničními pracovišti. Proto chce nový rektor mnohem víc oslovovat studenty a vědce ze zahraničí.

„Tato univerzita svojí vědeckou kapacitou, svým výzkumným potenciálem dávno přerostla region nejen střední Moravy, ale Moravy nebo České republiky. Ale struktura studentů a struktura akademiků těmto ambicím ne úplně odpovídá,“ vysvětlil Miller. Je prý třeba hledat i za hranicemi, minimálně v rámci střední Evropy.

Ve střednědobém plánu zvažuje nový rektor možnost otevření zahraničních poboček Univerzity Palackého. Uvažuje o Kuala Lumpuru, Hongkongu a ruskojazyčném území.

Jaroslav Miller chce také víc pracovat s absolventy univerzity. Prostřednictvím absolventských karet by pak dostali nejrůznější bonusy, které je budou motivovat k návratu do Olomouce.

Univerzita by ale měla být podle Jaroslava Millera i výrazným hráčem v občanských aktivitách. Nový rektor má za cíl udělat z Olomouce cyklistické město.

„Byl bych velmi rád, kdyby Olomouc šla příkladem ve zdravém životním stylu. A kdyby Olomouc fungovala jako avantgarda v rozvoji cyklistické kultury. Leccos filosofická fakulta v tomto směru udělala, ale já bych rád tu cyklistickou infrastrukturu na univerzitě rozšířil,“ dodal Miller.

Nový rektor Univerzity Palackého už sestavil svůj tým. Jitka Ulrichová bude prorektorkou pro vědu a výzkum, studijní záležitosti bude mít na starosti Vít Zouhar, organizace a rozvoje olomoucké univerzity se ujme Ondřej Kučera, vnější vztahy a marketing zajistí Petr Bilík a zahraniční styky Ivana Oborná. Jméno šestého prorektora pro regionální spolupráci je zatím ještě v jednání.

autoři: bam , nib
Spustit audio