Nový stavební zákon je ostudný. Tak se to dělat nemá, myslí si Vladimíra Dvořáková

13. leden 2020

Jak hodnotí současnou diskusi o návrhu nového stavebního zákona komentátoři Petr Honzejk, Petr Holec nebo politoložka Vladimíra Dvořáková?

V nedělní diskusi u kulatého stolu Plusu se shodli, že nový zákon nutně potřebujeme, ne ale v podobě, se kterou teď přišla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO).

Čtěte také

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) i prezidenta Miloše Zemana patří zrychlení stavebního řízení mezi top priority. Délka takového řízení v Česku se totiž dostala až na 157 místo světového žebříčku, přitom jde o prioritu našeho kabinetu.

Podle ministerstva pro místní rozvoj má právě nový zákon výstavbu urychlit a hlavně zjednodušit povolovací principy. Kromě Hospodářské komory, která se na přípravě legislativy sama podílela, ale připravený zákon všichni kritizují. Od památkářů po Svaz měst a obcí až po ministerstvo vnitra, které varovalo, že by se stavební řízení mohlo ještě prodloužit, možná celé zkolabovat. Ministryně Dostálová nehodlá zákon stáhnout, to, že se musí dopracovat už, stejně jako premiér, připouští.    

Podle politoložky Vladimíry Dvořákové „záleží na tom, kdo ten (stavební) zákon přepracuje, za jakých podmínek a s jakým zadáním,“ říká v nedělním pořadu Názory a argumenty.

Je to ostudné

„Musím říct, že z legislativního pohledu je napsaný dobře, ale zohledňuje pouze jeden (developerský) zájem. Když stát připravuje jakoukoli novou normu, musí vždy dát dohromady veřejný zájem se zájmy těch ostatních… Tento stavební zákon, tak jak je připravený, je naprosto ostudný příklad, jak se to dělat nemá. Musí se přepracovat, a to za účasti nejrůznějších dotčených skupin. Stát musí říct, co od něj očekává apod. Pozor ale na to, hodně záleží, jak se přepracuje, protože to taky může být ještě k horšímu,... což je u nás alternativa, bohužel dost běžná,“ dodává Dvořáková.     

Čtěte také

Komentátor zpravodajského portálu Info.cz Petr Holec politoložku doplňuje a říká: „Nemyslím si, že ten návrh je špatný, ale upřednostňuje všechny zájmy kromě těch veřejných a státních.“

Nejsme prý už léta schopni postavit ani kilometr nové dálnice, „protože vlastníci nějakého autobazaru odmítají přijmout i lukrativní podmínky výkupu pozemku. Pak tady máme silnou lobby památkářů, neziskovek a zelených spolků… Stavebnictví je miliardový byznys, vždy tady bude velký tlak… Ministryně by měla zapracovat připomínky ale rozhodně ho nestahovat a nechat projít sněmovnou,“ domnívá se Holec.   

Vždy se najde někdo, kdo je proti

Komentátorovi vadí, že se vždy najdou nějaké „neziskovky, které řeknou, že tady je krásná příroda. Pak se k nim přidají ti, co nechtějí na své chatě krásný výhled… To není jen náš, český fenomén, ale je to všude v Evropě. Lidé už nechtějí upřednostnit veřejný zájme před svým, soukromým. A mají k tomu stále víc prostředků... To samozřejmě patří k demokracii, ale vždy je to o té míře vyvažování zájmů. Efekt současného stavebního zákona je totiž převážně negativní,“ domnívá se Holec.

Čtěte také

S tím, že je současný zákon neudržitelný, souhlasí i komentátor Hospodářských novin Petr Honzejk.

„Ale proč ho takový máme? Je to reakce, a cena, za 40 let socialismu. Tehdy se tady stavělo, co se chtělo, a nikdo se nikoho na nic neptal. Nebraly se ohledy na zájmy soukromých osob, přírody, památkové péče... Teď holt máme zákon, který to vychýlil, a dostalo se to do stavu, ve kterém jsme. Notabene, když si jednotlivé organizace drží své pravomoci stůj co stůj anebo nedodržují lhůty. Nový zákon ale směřuje k opačnému extrému – a to, když nevydá úřad rozhodnutí,… tak je povolení vydáno automaticky.“

Výtky mají i další

Výtky má i samotné ministerstvo životního prostředí, které vede hnutí ANO. Podle Honzejka říká, že nemá dostatečné pravomoci, aby mohlo chránit přírodu. Ministerstvo vnitra dokonce mluví o možnosti, že by se řízení mohlo naopak ještě prodloužit (a ne zkrátit), a to kdyby se musel vybudovat nový, jakýsi centrální stavební úřad.

„Vnitro tvrdí, že když se přenese stavební řízení z krajů, měst a obcí na jeden, nový úřad, kterému by se měly postavit i nové budovy, tak by to stálo 32 miliard korun. To je ale absurdní číslo… Taky uvádělo, že kdyby byla příprava na nový stavební zákon (v navrhované podobě) až takto složitá, že by se mohla stavební řízení dokonce až zastavit. To je ale extrémní varianta a nemohli to ve skutečnosti myslet vážně. Spíš to byl šťouchanec hnutí ANO,“ myslí si Honzejk.

Jak se komentátoři a politoložka dívají na zákaz domobrany, kauza bývalé ministryně Heleny Válkové nebo na audity Evropské komise? Poslechněte si v audiozáznamu pořadu Petra Schwarze.  

Spustit audio

Související