Nový středoškolský obor v Olomouckém kraji. V Jeseníku studují budoucí maséři ve zdravotnictví

10. září 2021

Střední školy v Olomouckém kraji nabízí od září tři nové obory. V Litovli se vzdělávají budoucí fotografové, v Přerově otevřeli dvě třídy zaměřené na diagnostiku a servis v dopravě a na logistiku a management dopravy. I v Jeseníku ale teenageři začali navštěvovat nový obor – masér ve zdravotnictví. Vznikl sice už loni, jenže tehdy se ho nepodařilo naplnit. Na trhu práce je přitom poptávka po těchto odbornících velká.

V Jeseníku otevřeli nový středoškolský obor - masér ve zdravotnictví

Novou třídu budoucích masérů ve zdravotnictví navštěvuje 12 dívek. Právě se zkušenou fyzioterapeutkou Kamilou Benešovou probírají základy fyzikální terapie. Anna Dlabačová mi o několik minut později, už o přestávce, ukazuje svůj rozvrh. Stejně jako její spolužačka Eleni Maria Zikopulu vidí v oboru velkou budoucnost. „V létě jsem masírovala sestry, tak mě to zaujalo. Baví nás to. Je to zajímavý obor. Známí mi říkali, že to bude dobré i do budoucna,“ říkají studentky.

V Jeseníku otevřeli nový středoškolský obor - masér ve zdravotnictví

Obor je čtyřletý, s maturitou. Studenti během něj získají maximum informací, Tak aby později mohli pracovat například v lázních, zdravotnických či sociálních zařízeních nebo ústavech. „Co jsem se dívala, tak akreditované kurzy maséra ve zdravotnictví musí mít 500 hodin. Tady mají přes 4000 hodin, počítají se do toho samozřejmě i klasické předměty,“ popisuje Kamila Benešová.

Ředitelka Střední odborné školy gastronomie, farmářství a služeb Silvie Pernicová chtěla nový obor otevřít už loni v září, nepodařilo se. „Mám pocit, že než informace projde myšlením lidí, chvilku to trvá. Loni jsme měli 2 přihlášky, a letos se nám sešla už větší skupina, takže jsme rádi,“ přiblížila ředitelka.

Vedle maséra letos po několika letech otevřela i třídu zahradníků. Jsou ale obory, které se ale dlouhodobě naplnit nedaří. Minimální zájem je podle ředitelky například o výuku zaměřenou na odpadové hospodářství. A třeba v nedaleké Střední škole řemesel v Lipové Lázních je zase problém obsadit třídu pro budoucí tesaře.

autor: aja
Spustit audio