Nových aut na trhu je stále nedostatek. Lidé si na ně počkají někdy až dva roky

12. září 2022 12:34

Získat nové auto je čím dál těžší. Dokazují to statistiky Svazu dovozců automobilů z období od letošního ledna do konce srpna. Za tu dobu se v Česku registrovalo téměř 130 tisíc nových vozidel. To je v porovnání s loňským obdobím skoro o 13 procent méně. Navíc se nezkracují ani dodací lhůty, někdy se na nové auto čeká až dva roky. Lidé si proto častěji pořizují mladší ojetinu v autobazaru, podobně to začínají řešit už i firmy.

Nedostatek součástek i potíže v dopravě, to jsou jen některé z příčin, které stojí za problémy s výrobou a dodávku nových aut. „Tím pádem se nám posouvají lhůty a výrobci nejsou schopni splnit dodávky tak, jak zákazníci požadují,“ říká tajemník svazu dovozců automobilů Josef Pokorný.

Třeba na nové vozy značky ŠKODA zákazníci v současnosti čekají půl roku až 14 měsíců. Podobné je to třeba i u Fordu nebo Hyundai. Dodací lhůty se liší model od modelu a také záleží na výbavě. Lidé proto častěji sáhnou po ojetém vozu, podotýká Josef Pokorný.

Český vozový park zestárl

Za poslední tři roky zestárl český vozový park o jeden rok na průměrných 16 let. V Evropské unii se tak řadí k těm nejstarším. A kromě lidí začíná výrazně růst i počet firem, které kvůli dodacím lhůtám nových aut stále častěji pořizují mladé ojetiny na operativní leasing.

„V posledních dvou letech jsme zaznamenali výrazný nárůst poptávky v naší společnosti. Například v letošním roce je to trojnásobek,“ potvrzuje obchodní ředitel společnosti ALD Automotive Martin Štětina.

„Lidé si u nás pořizují z 80 % zánovní automobily, které mají podobné parametry jako nové vozy.“
Ředitel AAA Auto a Mototechna Luboš Vorlík

A zvýšený zájem firem o ojetá auta evidují i tuzemské autobazary. „Lidé si u nás pořizují z 80 % zánovní automobily, které mají podobné parametry jako nové vozy,“ potvrzuje ředitel AAA Auto a Mototechna Luboš Vorlík.

Průměrná cena ojetých aut v Česku v prvním pololetí vzrostla o 18 procent na 289 tisíc korun. Vyplývá to z údajů společnosti Cebia, která prověřuje historii vozů na českém trhu.

Spustit audio