O budoucí podobě zničeného židovského hřbitova v Prostějově rozhodnou členové nové pracovní skupiny

Prostějovští zastupitelé jmenovali pracovní skupinu, která projedná pietní úpravu zničeného židovského hřbitova ve Studentské ulici. Ten je kulturní památkou, v současnosti je na jeho místě park. Město se už dříve dohodlo se židovskými organizacemi na společném postupu. V pracovní skupině zasednou také petenti, kteří proti úpravě v minulosti protestovali.

„Dovolte mi jen pár slov k našemu návrhu vybudovat pomník obětem holokaustu z řad prostějovského občanstva a zároveň zachovat občanům města zbývající části parku k běžnému užívání,“ oslovil prostějovské zastupitele Petr Májek, jeden z autorů petice za zachování stávajícího stavu parku. „Mrzí nás, že židovské organizace zatím v souvislosti s touto lokalitou uplatňují pouze svůj vlastní ortodoxní náboženský pohled na věc,“ pokračoval Májek. Židovské organizace už na podzim předložily svůj návrh na úpravu parku a dohodly se s vedením města na společném postupu.

„Náš úkol je kulturním a odpovědným způsobem se postarat o zvýšení piety na ploše, kde jsou pohřbeni lidé a která je prohlášena jako kulturní památka,“ reaguje na výtky petentů předseda spolku Hanácký Jeruzalém Michal Šmucr. Petenti požadovali vznik pracovní skupiny, která se bude zabývat výslednou podobou parku. Návrh předložil Aleš Matyášek z opozičního uskupení stran Narovinu! „Tím návrhem jsme se snažili, aby se situace uklidnila, aby se dospělo k nějakému řešení, aby to místo odpovídalo tomu, co si zaslouží jako pohřebiště,“ uvedl Matyášek.

Zastupitelé vznik pracovní skupiny schválili. Má celkem 21 členů a předsedá jí primátor Prostějova František Jura z hnutí ANO. „To, že je ta skupina tak početná, může navádět k možné neshodě. Doufám, že tomu tak nebude. Vyslyšeli jsme přání, aby byli zastoupeni všichni předsedové zastupitelských klubů,“ uvedl Jura. Kromě nich jsou ve skupině také zástupci židovských organizací i petentů a další. „Myslím si, že tito lidé by tam měli být a měli bychom umět najít kompromis,“ dodal primátor.

autor: tas
Spustit audio