O chlebový kvásek se musíte starat. Nejlépe každý den, radí foodblogerka Juliana Fischerová
Udržet chutný kvásek je prý malá alchymie. „Ideální je s ním pracovat každý den,“ doporučuje Juliana Fischerová v Blízkých setkáních. Všechny díly pořadu najdete na webu Dvojky nebo v mobilní aplikaci mujRozhlas.
Kvásky prý většinou zahynou proto, že je lidé strčí do lednice a zapomenou na ně. „Většina lidí není zvyklá péct každý den, což by kvasu prospívalo nejvíce. Kvásek je rád v teple, pak se v něm vše množí, jak má.“
„Když ho máte v lednici, proces kvašení se trochu zastaví. Některé procesy běží dál a pak může být kyselejší,“ vysvětluje foodblogerka Juliana Fischerová, která pro Radio Wave připravuje podcast Ve vlastní šťávě.
Jak doma upéct chleba
Jak upéct chleba doma bez pece? Rada je prostá: pečte v troubě nebo v pečícím hrnci. „Aby chleba vypadal jako z pekárny potřebujete páru a sálavé teplo. Bez páry není kůrka lesklá a měkká.“ Péct se dá i na litinovém či ocelovém tálu.
„Ale musíte pod něj dát nádobu s vodou, aby se prostor zvlhčil,“ popisuje Juliana Fischerová – Maškrtnicav rozhovoru s Terezou Kostkovou. „Pára není dogma. Spousta lidí bez páry peče, ale chleby potom praskají. Ale pokud chcete mít chleba jako z pekárny, je nezbytná.“
Proč si zvolila přezdívku Maškrtnica? Peče chléb i z droždí? A na čem si ona sama nejvíce pochutná?
Související
-
V kynutých koláčích jsme v Evropě naprostá špička, míní pekařka Veronika Vavrová
Na její ovocný kynutý koláč se denně stojí fronty. Proč zrovna na něj, se v Blízkých setkáních zeptala Tereza Kostková spolumajitelky vinohradského pekařství Kus koláče.
-
Žitný kvásek: Kdo za rok neupekl alespoň jeden chleba, jako by nebyl
Díky pandemii koronaviru se z českých domácností staly prvotřídní pekárny. A co chleba z žitného kvásku? Exkluzivně pro stanici Český rozhlas Dvojka připravil Roman Paulus.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.