O. Henry: Pimientské lívance. Povídka klasika světové literatury v jedinečném podání Martina Růžka

29. květen 2021

Pimientské lívance O. Henryho. To není položka z jídelního lístku, ale název povídky a jméno jejího autora.

Čte: Martin Růžek
Připravila: Dagmar Jaklová-Oravová
Překlad: Alois Josef Šťastný
Režie: Viktor Dusil
Natočeno: 1967

William Sydney Porter se narodil v severní Karolíně v roce 1862 a v klukovském věku si rád čítával Pohádky tisíce a jedné noci. Jako mladý příručí v drogerii svého strýce bavil zákazníky veselými karikaturami a skeči. Později se usadil v Austinu v Texasu, kde přispíval do místních novin, než se se svým společníkem pustil do vydávání vlastního časopisu Rolling Stone. To ještě pracoval v bance jako pokladník.

Časopis si však na sebe nevydělal, a tak se Porter stal redaktorem v Houston Post. A tehdy byl obviněn ze zpronevěry. Porter byl duší dobrodruh, sotva za něho tchán vyplatil kauci, den před prvním stáním u soudu, sedl na vlak a ujel před spravedlností nejprve do New Orleansu a pak do Hondurasu. Po šesti měsících ho ve Střední Americe dostihla smutná zpráva o smrti jeho ženy, a tak se navzdory možným následkům vrátil do Austinu, kde byl zatčen a odsouzen k pěti letům vězení. Za mřížemi působil jako lékárník a pod různými pseudonymy posílal krátké povídky do časopisů. Trvalou přízeň čtenářů si získal povídkou Vánoční dárek Hvízdavého Dicka, publikovanou v McClure’s Magazine v prosinci 1899.

Čtenáři, kterým se zalíbil jeho styl krátkých povídek s překvapivou pointou a s barvitou galerií uvěřitelných postav a typů, jistě netušili, že je do té doby neznámý O. Henry psal ve vězení. Za dobré chování z něho vyšel již v roce 1891 a odjel za slávou „amerického de Maupassanta“ do New Yorku. Do své předčasné smrti v roce 1910, na níž měl podíl především alkohol, napsal bezmála čtyři stovky povídek, které se dodnes čtou a opakovaně vydávají. Je to přirozené, neboť O. Henry je dokonalý vypravěč a mistr pointy.

  • Víte, že kdybyste si poslechli všechny četby na pokračování a povídky natočené v roce 2020 v Českém rozhlase, zabralo by vám to 24 a půl dne? Celkem jsme jich v loňském roce vyrobili 1645. Podívejte se na další fakta o rozhlasu na webu nasecislahraji.cz.
    Naše čísla hrají... s vámi
autor: ele
Spustit audio