O. Henry: Poslední list. Povídka v excelentním podání Karla Högera

22. květen 2021

Povídka Poslední list nás zavede do malířského ateliéru uprostřed bohémské čtvrti, který obývají dvě mladé výtvarnice, ke kterým se bohužel přistěhuje taky zápal plic.

Čte: Karel Höger
Připravila: Dagmar Jaklová-Oravová
Překlad: Alois Josef Šťastný
Režie: Josef Červinka
Natočeno: 1975

William Sydney Porter se narodil v severní Karolíně v roce 1862 a v klukovském věku si rád čítával Pohádky tisíce a jedné noci. Jako mladý příručí v drogerii svého strýce bavil zákazníky veselými karikaturami a skeči. Později se usadil v Austinu v Texasu, kde přispíval do místních novin, než se se svým společníkem pustil do vydávání vlastního časopisu Rolling Stone. To ještě pracoval v bance jako pokladník.

Časopis si však na sebe nevydělal, a tak se Porter stal redaktorem v Houston Post. A tehdy byl obviněn ze zpronevěry. Porter byl duší dobrodruh, sotva za něho tchán vyplatil kauci, den před prvním stáním u soudu, sedl na vlak a ujel před spravedlností nejprve do New Orleansu a pak do Hondurasu. Po šesti měsících ho ve Střední Americe dostihla smutná zpráva o smrti jeho ženy, a tak se navzdory možným následkům vrátil do Austinu, kde byl zatčen a odsouzen k pěti letům vězení. Za mřížemi působil jako lékárník a pod různými pseudonymy posílal krátké povídky do časopisů. Trvalou přízeň čtenářů si získal povídkou Vánoční dárek Hvízdavého Dicka, publikovanou v McClure’s Magazine v prosinci 1899.

Čtenáři, kterým se zalíbil jeho styl krátkých povídek s překvapivou pointou a s barvitou galerií uvěřitelných postav a typů, jistě netušili, že je do té doby neznámý O. Henry psal ve vězení. Za dobré chování z něho vyšel již v roce 1891 a odjel za slávou „amerického de Maupassanta“ do New Yorku. Do své předčasné smrti v roce 1910, na níž měl podíl především alkohol, napsal bezmála čtyři stovky povídek, které se dodnes čtou a opakovaně vydávají. Je to přirozené, neboť O. Henry je dokonalý vypravěč a mistr pointy.

  • Víte, že kdybyste si poslechli všechny četby na pokračování a povídky natočené v roce 2020 v Českém rozhlase, zabralo by vám to 24 a půl dne? Celkem jsme jich v loňském roce vyrobili 1645. Podívejte se na další fakta o rozhlasu na webu nasecislahraji.cz.
    Naše čísla hrají... s vámi
autor: ele
Spustit audio