O jesenické senior taxi je menší zájem, než město očekávalo. Snižuje proto věkovou hranici

Už rok jezdí ulicemi Jeseníku městské senior taxi. Službu ale zdaleka nevyužívá tolik penzistů, kolik si radnice zpočátku představovala. I proto snížila věkovou hranici lidí, kteří o ni mohou žádat. Senior má nárok na čtyři jízdy v měsíci, každá ho přitom stojí 20 korun. Město službu dotuje 200 tisíci korunami ročně.

Marie Jágrová jezdí městským senior taxi už od loňského dubna. Právě teď míří k zubaři a praktické lékařce. S pomocí řidiče Zdeňka Papšíka nasedá do auta. „Je to výhodné, nemusím obtěžovat zetě. Je v práci a vždycky si kvůli mně musel brát volno,“ pochvaluje si službu seniorka.

Kartu si během loňska vyřídilo asi 300 důchodců, tedy jen třetina z těch, kteří splňovali kritéria. Technické služby města, které taxi provozují, čekaly větší zájem. „Auto plně využívané není, služba není zisková. Měli jsme představu, že auto bude vytěžováno 10 až 12 jízdami denně. Ve skutečnosti je to zhruba polovina,“ přiznává ředitel společnosti Jaroslav Ryčl.

Podle místostarostky chybí pružnost

Místostarostka Zdeňka Blišťanová z TOP09 ale vidí problém jinde. „Asi se dost nejezdí. Když se to auto neobjedná dopředu, tak se použije na něco jiného. Chybí pružnost. Na druhou stranu není ztráta tak velká,“ vysvětluje.

Jaroslav Ryčl k tomu dodává: „Zlepšili jsme systém příjmů objednávek. Ale nestalo se, že bychom nepřijali nebo odmítli klienta.“

Řidič Zdeněk Papšík vychází z toho, co mu říkají sami klienti. Podle něj by ocenili, kdyby mohli využívat senior taxi častěji. „Někteří by potřebovali více jízd, protože jezdí na vyšetření několikrát v týdnu,“ popisuje.

Podmínky pro senior taxi změnilo město už na přelomu roku. Snížilo o dva roky věkovou hranici žadatelů. A není vyloučené, že po vyhodnocení prvního roku dospěje k dalším změnám.

autor: aja
Spustit audio