O konci karantény na vysokoškolských kolejích v Olomouci rozhodnou koncem týdne další testy

16. duben 2020

Čtrnáctidenní karanténa v těchto dnech končí 136 zahraničním studentům na olomouckých vysokoškolských kolejích, 52 z nich mělo pozitivní test na nemoc covid-19. Teď je čekají další vyšetření. Ukážou, jestli se vyléčili a můžou se vrátit domů nebo ještě budou muset na kolejích zůstat. Aby nestrádali na duchu, snaží se je zatím rozptýlit online koncerty jejich univerzitní kolegové. A aby nestrádali na těle, nákupy jim zajišťují pod přísným hygienickým dohledem dobrovolníci.

Tereza Dardová jedné z kanadských studentek přivezla velký nákup. Jak Viktorie přiznává, chybí jí procházky po venku, ale dodržuje všechna hygienická nařízení. Nákup v papírové tašce je pěkně těžký. Takže co je nejčastějším obsahem? „Je pravda, že na začátku byli takoví ostýchaví, chtěli hodně zeleniny a ovoce. Později přišla taková, jestli jim koupím pivo. Hodně pijí i cider,“ prozradila Tereza.

Podle prorektora Petra Bilíka má totiž většina z nemocných jen mírné nebo žádné příznaky. „Dost často komunikují se svými blízkými pomocí Skype nebo jiných virtuálních médií. Řada z nich určitě studuje, protože tady měli nějaké povinnosti, které se taky odehrávají virtuálně,“ popisuje Bilík.

Studenti můžou využít zdravotní a poradenské linky v angličtině. Povzbudit je má i série online koncertů a chatů se studenty a kantory z katedry anglistiky a amerikanistiky. Banjo tak vzal do ruky třeba David Livingstone. Kromě povídání přidal i známý americký protestsong.

Podle správce kolejí Josefa Suchánka čekají zahraniční studenty v nejbližších dnech důležité testy. „Po čtrnácti dnech přichází další testování a po 24 hodinách potom to další testování,“ přibližuje Suchánek. Právě výsledky třetích testů v pátek nebo v pondělí ukážou, který ze zahraničních studentů se může vrátit zpět domů a který ještě bude muset v karanténě zůstat.

autor: bam
Spustit audio

Související