O křesla v senátu se utkají Marek Ošťádal s Janem Zahradníčkem na Olomoucku a Jitka Seitlová proti Petru Vránovi na Přerovsku

3. říjen 2020

Na Olomoucku se ve druhém kole senátních voleb utká Marek Ošťádal za STAN a Jan Zahradníček z hnutí ANO. V přerovském obvodu se utká za týden o křeslo v Senátu Jitka Seitlová z KDU-ČSL a Petr Vrána z hnutí ANO.

Olomoucko

Vítězem prvního kola senátních voleb na Olomoucku je Marek Ošťádal za Starosty a nezávislé. Na druhém místě skončil Jan Zahradníček z hnutí ANO. Zatímco Ošťádala volilo téměř 27 procent voličů, kandidát hnutí ANO získal důvěru zhruba 22 procent z nich. Druhé kolo senátních voleb, ve kterém se mezi těmito kandidáty rozhodne, je za týden.

„Jsem z toho zaskočený, nečekal jsem to. Byla tam spousta schopných kandidátů, takže bylo opravdu na lidech, koho si vyberou,“ reagoval na vítězství Marek Ošťádal, kandidát Starostů a nezávislých. Jan Zahradníček je za druhé místo rád a chce oslovit další voliče.

„Samozřejmě musím mezi lidi. Zbyla tady voličská základna po pěti dalších kandidátech a ta bude rozhodovat o tom, kdo vyhraje,“ říká Jan Zahradníček s tím, že se pokusí voliče přesvědčit.

Přerovsko

Jitku Seitlovou vítězství překvapilo. „Všichni kandidáti byli silní a kampaň byla také intenzivní, takže jsem opravdu do poslední chvilky nevěděla, jaké budou výsledky,“ popisuje Seitlová.

Za druhé místo v senátních volbách je Petr Vrána rád. „Musím si zanalyzovat, odkud ten rozdíl hlasů plyne, jestli je to například venkov. Musím se na to podívat,“ popsal Vrána.

Druhé kolo senátních voleb se koná příští týden v pátek a sobotu. Všichni kandidáti věří, že vyhlášení nouzového stavu se na účasti voličů nijak výrazně neprojeví.

Spustit audio