O lázních, lázeňství, o jejich tradičních i inovovaných postupech a o řadě mýtů s lékařem Jaroslavem Novotným

14. listopad 2022

Je inkontinence překážkou na cestě do lázní? Co a proč si máme nechat doslovně potvrdit od lékaře při žádání o lázně? Za jakých podmínek tady lze rehabilitovat po covidu? A v čem je rozdíl mezi lázněmi a odbornými léčebnými ústavy? 

I na lázeňský provoz více či méně dopadají důsledky zdražování, náročných časů a změn, je proto dobré se velmi intenzivně zajímat a velmi konkrétně doptat v těch lázních, kam byste rádi směřovali a které se hodí na vaše indikace (odkaz k indikacím a onemocněním ZDE).

„Provoz lázní je zrovna velmi energeticky náročný. Hodně záleží na tom, jak má konkrétní zařízení nastaveny smluvní podmínky s dodavateli,“ uvádí vedoucí lékař Priessnitzovyých léčebných lázní v Jeseníku Jaroslav Novotný. 

Zábaly, obklady, inhalace

Bude tomu už 201 let, co se začala psát historie vodoléčby Vincenzem Priessnitzem. Pomalu zobecnělá metoda „priznic“ jako zábal či obklad je dodnes základem hydroterapie na vrchu Gräfenberg. Modifikuje se, přizpůsobuje, upravuje i na míru pacienta či onemocnění, ale dodnes je platnou a funkční. „Například u psychických obtíží musíme dbát na případnou kontraindikaci – některé diagnózy mohou z metody těžit, jinde ji nepoužijeme či upravíme,“ popisuje z bohaté praxe lázeňský lékař a psychiatr.

Inkontinence a inkontinence

„Opravdu platí obecný princip, že když je klient inkontinentní, do lázní a priori zkrátka nemůže?“ ptají se logicky a velmi prakticky posluchači. „To je sice vžité a vlastně pravdivé – inkontinence je kontraindikací. Ovšem naopak prokazatelně kompenzovaná inkontinence – tedy když jsou na únik moči předepsány inkontinenční pomůcky, je tomu naopak, lázně v úvahu připadají,“ vysvětluje primář Jaroslav Novotný. 

autor: Bořek Volný
Spustit audio