O léčivém koření: Muškátový oříšek používaly naše babičky proti průjmu
Muškátový oříšek a muškátový květ míváme doma a tu a tam po nich sáhneme. Zatímco květ používáme spíš do pečiva a světlých omáček, oříšek se přidává k jehněčím a skopovým masům, do zeleninových směsí nebo do bešamelu.
Jak květ, tak oříšek mají sice trochu odlišnou vůni a chuť, ale velmi podobné účinky na naše zdraví. Obě tato koření povzbuzují chuť k jídlu, posilují nervy, pomáhají při nachlazení a bronchitidě nebo při revmatismu.
Kousek muškátového oříšku si naše babičky nastrouhaly a zapily vodou, když je trápil průjem. Používaly ho také při jaterních, kožních a zažívacích potížích. Obojího koření se používá opravdu málo, téměř jako šafránu, ale i tak je zdravé a delikátní.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Procházet se vesmírem a dotýkat se hvězd je možné i ve svěrací kazajce…
Jan Pokorný, projektový manažer ČRo


Tulák po hvězdách
Vězeň Darrell Standing, původně profesor agronomie, byl za vraždu svého kolegy odsouzen na doživotí. Pět let pak strávil ve tmě v samovazbě, dost často i ve svěrací kazajce.