O odpady v Olomouckém kraji se bude starat akciová společnost. Proti jsou někteří starostové menších obcí

18. září 2018

O odpady v Olomouckém kraji se podle informací vedení hejtmanství v následujících měsících začne starat akciová společnost. Schválili to na svém pondělním zasedání krajští zastupitelé.

Hejtmanství do ní vloží více než 6 a půl milionu korun. Proti vzniku akciovky dlouhodobě protestují někteří starostové menších obcí. Podle ekologů je nevýhodná a obcím v budoucnu můžou hrozit sankce.

„Já vnímám založení akciové společnosti jako podanou ruku obcím a městům Olomouckého kraje,“ uvedl krátce po schválení návrhu olomoucký hejtman Ladislav Okleštěk zvolený za Hnutí ANO.

Obce podle něj můžou nakupovat akcie za patnáct korun na jednoho obyvatele: „Chtěl bych připomenout, že Olomoucký kraj není původcem žádného odpadu. Původcem odpadu jsou města a obce a ty musí nějak na základě svého plánu odpadového hospodářství s tím odpadem hospodařit.“

Akciovou společnost dlouhodobě kritizují někteří starostové menších obcí. Upozorňují, že se proti větším městům nedokáží ve společnosti při rozhodování prosadit.

„Požadovali jsme, abychom měli stejně slovo. Jedna obec, jeden hlas. Bylo nám to přislíbeno, ale vznikem akciové společnosti se to naprosto mění,“ uvedl krajský zastupitel Radim Sršeň zvolený za Koalici pro Olomoucký kraj. Zároveň v nadcházejících volbách znovu kandiduje za Starosty a nezávislé v Dolních Studénkách.

„Začneme připravovat kroky k tomu, abychom vytvořili alternativní systém, který bude více solidární a který víceméně pokryje ty obce, které nejsou součástí spolku,“ dodává Sršeň.

Výhrady k akciové společnosti má i lidovecká senátorka a krajská zastupitelka Jitka Seitlová za Koalici pro Olomoucký kraj: „V tuhle chvíli nic nevíme. Neznáme cenu, neznáme podmínky, neznáme vůbec nic.“

Plán hejtmanství kritizují i ekologové z hnutí Duha. Vyjádřil se například jejich odpadový expert Ivo Kropáček, který za nezávislé kandiduje v obci Řídeč na Olomoucku. Podle něj obcím můžou hrozit i sankce: „Obce se na patnáct až třicet let dopředu zaváží, že budou někomu dodávat odpad. To je velmi problematická věc, protože množství odpadu neustále klesá.“

Olomoucký kraj do společnosti investuje vklad více než 6 a půl milionu korun.

autor: tas
Spustit audio