O ostravský mrakodrap stojí několik investorů. Rozhodne se příští týden

19. duben 2024 16:02

Ostravská radnice bude příští týden znát kupce věžového domu na Ostrčilově ulici v centru města. V pořadí je to už druhý pokus o prodej takzvaného ostravského mrakodrapu. Investora totiž město původně vybralo už před dvěma lety, z domluvy ale nakonec sešlo. Návrh na rekonstrukci vypracovalo studio architekty Evy Jiřičné a podle odborníků bude klíčové, nakolik se bude investor držet jejího návrhu.

Už jedenáct let je takzvaný ostravský mrakodrap prázdný. Kolemjdoucí ho míjí bez povšimnutí, zažloutlé záclony v oknech prvního patra a počmárané zdi mu možná dodávají až na strašidelnosti.

Bývaly zde kanceláře i byty

Šedesát osm metrů vysoký dům z roku 1968 patří mezi nejvyšší ostravské dominanty a město stále počítá s tím, že se ho podaří opravit. „V tuto chvíli čekáme na rozhodnutí výběrové komise, která předá rozhodnutí radě a rada bude moct zveřejnit jeho vítěze,“ říká náměstkyně primátora Hana Tichánková (ANO) s tím, že město bude znát vítěze už příští týden.

Výšková budova v Ostrčilově ulici s 22 podlažími a výškou 68 metrů má čtvercový půdorys. Je postavena v takzvaně pozdním internacionálním stylu. Architektem je Jan Slezák z ostravského Stavoprojektu. Jde o nejvyšší ostravský dům a třetí nejvyšší ostravskou stavbu po Nové radnici a Bolt Tower. Postaven byl v letech 1965 až 1968. Využíval se k bydlení i jako kancelářské prostory.

Pro radnici je to už druhý pokus o prodej domu. První nevyšel, protože zájemce nakonec nepodepsal smlouvu. V ní se kupec například zavazuje, že dům opraví podle návrhu architektky. „Ve městě, pakliže jsou stavby, jejichž autory jsou architekti světoví, tak to město automaticky roste,“ vysvětluje profesorka katedry architektury na VŠB-Technické univerzitě Ostrava Martina Peřinková.

Upozornila také na to, že v Ostravě už jedna stavba Evy Jiřičné stát měla. Lávku spojující autobusové a železniční nádraží Ostrava-střed se ale nakonec investor rozhodl udělat levněji.

A to může nastat i teď, investor sice musí stavební změny s architekty konzultovat, pokud se ale například rozhodně pro variantu, která už neodpovídá původnímu návrhu, nemusí se pak architekt chtít pod budovu autorsky podepsat.

Budova z roku 1968 je vysoká 68 metrů
Spustit audio

Související