O práci může přijít až čtyři sta učitelů

16. únor 2005

OLOMOUCKÝ KRAJ - Zhruba čtyři sta zaměstnanců bude muset letos opustit školy v Olomouckém kraji. Ministerstvo školství totiž nařídilo snížit počty pracovníků kvůli menšímu počtu žáků. Na střední Moravě to bude o 2,7 procenta.

Podle vedoucího krajského odboru školství Miroslava Gajdůška změny nebudou tak drastické a projeví se až začátkem nového školního roku. "Nemyslím si, že v konečném čísle by to mělo být až čtyři sta zaměstnanců. Určitě to bude méně. Tam, kde k tomu avízovanému poklesu nedojde a opravdu tam bude nízký počet žáků, může se to dotknout například některých odměn," řekl Českému rozhlasu Gajdůšek.

Podle Jaroslava Mikšaníka z olomouckého úřadu práce nejsou učitelé většinou ohroženi dlouhodobou nezaměstnaností. Šanci najít práci mají podle něj spíše kantoři na venkovských školách. "V loňském roce se na Úřadu práce v Olomouci registrovalo 459 pedagogických pracovníků, což je obdobná situace jako v roce 2003. Ve stejném období pak bylo ohlášeno 129 volných míst pro učitele," uvedl Mikšaník.

Propouštění kantorů se nelíbí odborářům. Podle šéfa krajské odborové rady Jiřího Šafáře je rozpis z ministerstva nekoncepční a odbory hodlají tuto otázku otevřít na jednání tripartity. Chtějí, aby vláda plnila své sliby. "Chceme také, aby vláda pro takto propouštěné lidi připravila speciální sociální program," dodal Šafář.

autor: bam
Spustit audio