O rozšíření těžby písku v Tovačově rozhodne podzimní referendum

Hluk, prach, ale i zábor orné půdy nebo možné narušení statiky domů a památek. To jsou důvody proč odborníci z tovačovské radnice nedoporučují rozšíření těžby štěrku v okolí města. Usiluje o něj podnik Českomoravské štěrkovny. O výsledku rozhodou zřejmě obyvatelé Tovačova v říjnovém referendu.

S lidoveckým starostou Markem Svobodou stojíme u frekventovaného výjezdu z Tovačova směrem na Přerov. „Jsme v prostoru, kde štěrkovny máme na pravé straně komunikace a chtěly by rozšířit dvaceti hektarovou lokalitu, která je blíž ke štěrkovnám a z té levé strany je prostor asi šedesáti hektarů, který by chtěli zabrat také. Město má tady asi deset hektarů. Farma Troubky má většinovou rozlohu pozemků,” říká starosta. A právě s nimi už několik měsíců vedení Českomoravských štěrkoven jedná o rozšíření své těžby. Komise města pro životní prostředí a strategický rozvoj ho nedoporučily. „Důvody byly hlučnost, velká prašnost, zvýšená doprava a obavy ze ztráty spodní vody a vliv na statiku staveb ve městě,” pokračuje místostarosta Jaroslav Vrána volený za STAN.

Marek Tláskal, mluvčí Českomoravských štěrkoven, s tím ale nesouhlasí. „V Tovačově se těží štěrkopísek už sedmdesát let a za tu dobu pokročili technologie tak, že zásah do krajiny a dopad na okolí jsou dnes už minimální. Obavy nicméně vnímáme a připravíme taková opatření, která prašnost, hluk i dopravu sníží na nejnutnější minimum,” tvrdí.

Vedení města proto nakonec odsouhlasilo, že rozhodnutí nechá na obyvatelích a uspořádá referendum. „Je to závažná věc, ke které by si svůj názor měli říct,” potvrzuje starosta Svoboda. Pan Karel se referenda prý určitě zúčastní. Bojí se totiž, že by další těžba mohla narušit statiku jeho domu ale i místních památek. „Už je štěrku vybraného dost,” říká. Proti je taky jeho neteř Kamila. "Mohlo by to poškodit ty domy, tady nejde o peníze,” bojí se.

Vedení Českomoravských štěrkoven chce uspořádat v Tovačově setkání s občany, kde by je informovalo o svém záměru rozšíření těžby. Uspořádání referenda musí ještě oficiálně schválit zastupitelstvo. Sejde se v září.

autor: kra
Spustit audio