O samosběr jahod je velký zájem. Pěstitelé chtějí plantáže rozšiřovat

15. červen 2021

S košíky, kbelíky či bedýnkami vyrazili tento týden lidé do olomoucké městské části Slavonín na tradiční sběr jahod. Ten začal oproti minulým letům s několikatýdenním zpožděním kvůli chladnému a deštivému jaru.

Pro červené plody si do Slavonína přijela Helena Jandová z Olomouce. „Jsem tady poprvé. Budou knedlíky, bude marmeládka, bublaninka. Je to bezva,“ libuje si paní Helena.

Zájem o samosběr je podle majitele plantáže Jana Dostála velký. „Lidí je dost. Jsem až překvapený, jaký je zájem. Sezóna začala později asi o čtyři týdny. Bylo to právě vlivem studeného jarního počasí, takže jahody nakvetly později. Ty, které měly být pozdější, už začínají červenat a všechny se slévají dohromady,“ popisuje Dostál.

Letos si zájemci mohou jahody natrhat celkem na pěti a půl hektarech plochy, vybrat si mohou z šesti odrůd. „Máme letos jeden a půl hektaru nové výsadby. Máme nové dva druhy odrůd, které testujeme a větší parkoviště,“ jmenuje novinky Jan Dostál s tím, že příští rok se plantáž kvůli velkému zájmu o jahody rozšíří na sedm hektarů. Jedno kilo plodů přijde ve Slavoníně na 75 korun, což je o deset korun více než loni. „Cenu jahod jsme zvýšili kvůli stále vyšším a vyšším nákladům,“ dodal Dostál.

Samosběr jahod začal i v Prostějově, chystají se na něj také ve Skrbeni. „V úterý 15. června budeme zahajovat stánkový prodej v Olomouci s tím, že budeme otevírat stánek u hlavního nádraží a ve Velké Bystřici u Makra. Další dva stánky budou následovat ve středu. Ve čtvrtek bychom rádi zahájili samosběr,“říká agronom skrbeňské jahodárny Marcel Špaček. Cena za kilo se podle něj bude pohybovat mezi sedmdesáti a pětasemdesáti korunami.

autor: bas
Spustit audio