O státní dotace na opravy bydlení pro válečné uprchlíky žádá i vedení Přerova. Investovat chce do dvaceti bytů

26. duben 2022

Vedení Přerova plánuje rekonstrukci bývalé svobodárny v lokalitě Jižní čtvrť. Na rekonstrukci chce využít státní dotace na opravy bydlení pro válečné uprchlíky. Později by byty mohly sloužit dalším zájemcům. 

Nela je mladá maminka pochází z ukrajinského města Ternopil. Už druhý měsíc bydlí v jednom pokoji s kuchyní na faře v přerovském Předmostí. Se svou dcerkou a dalšími příbuznými.

„Cítíme se tu bezpečně, je to tu pohodlné a lidé nám pomáhají,“ říká Nela. Kde ale bude spát už za pár týdnů, neví, protože celý objekt fary se má kompletně opravovat. „Hledáme jim samozřejmě další náhradní ubytování, pokud možnost co nejblíže, nejlépe ve městě, protože děti už chodí do škol. Ale není to jednoduché,“ uvádí jeden z farníků Tomáš Dostal.

Dotace pokryje až 85 procent nevyužívaných městských bytů

Pomoct válečným uprchlíkům se teď rozhodla i přerovská radnice. Využívá nově vypsaný grantový program ministerstva pro místní rozvoj. Ten proplácí až 85 procent nákladů na opravu nevyužívaných městských bytů, kde by poté umístili uprchlíky.

„Byla to akce blesk,“ tvrdí Ivana Pinkasová z odboru řízení projektů a investic přerovského magistrátu. „První informace o té dotaci vyšly na Zelený čtvrtek, konkrétně odpoledne před Velikonocemi. A my už v úterý ráno jsme k tomu měli koordinační schůzku, abychom byli schopni připravit základní podklady a dát žádost o dotaci, která byla podána v pátek ráno,“ doplňuje Pinkasová.

Byt v objektu bývalé svobodárny na Jižní čtvrti v Přerově

V první fázi město plánuje opravit 20 bytů a patří k nim i ty v objektu bývalé svobodárny na Jižní čtvrti. Marek Rybařík, vedoucí bytové správy přerovského magistrátu, ukazuje jeden z jednopokojových bytů. „Rekonstrukce je nutná. Podlahy, elektřina, povyměňovat dveře. Vycházelo by to zhruba na půl milionu,“ odhaduje Rybařík.

Podmínky dotace stanovují, aby uprchlíci v opravených bytech bydleli minimálně pět let. Poté, nebo pokud už nebudou zapotřebí, může je město nabídnout také místním lidem.

autor: kra
Spustit audio