O svá hospodářství už nemají sílu se starat. Obce jim proto nabízejí menší domy a byty

23. listopad 2016

Už mají své roky, děti se odstěhovaly a o velké hospodářství se nemá kdo starat. Obce na Hané se jim snaží vyjít vstříc a staví pro ně malometrážní domy nebo byty.

Je to proto, že v důchodovém věku už se nezvládají starat o velká hospodářství. Přitom nechtějí opustit vesnici, ve které mnohdy prožili celý život.

Ve Vrchoslavicích na Prostějovsku například starosta svépomocí opravil dům po bývalé hospodě, kde postavil tři menší byty. V sousedních Němčicích nad Hanou zase postavili několik malých řadových domků jako z amerických seriálů. Každý má terasu a malou předzahrádku.

Němčice nad Hanou stavbou domů vyřešily otázku, kam ubytovat starší obyvatele, kteří už se nedokáží postarat o velké hospodářství.

„Jsou to tady v těch obcích a v menších městech velké usedlosti. Jakmile nastoupí důchodový věk, tak na ty domy ti lidé nestačí. Je tam regulovaný nájem a jsou to jednopokojové nebo dvoupokojové byty. Myslím, že tam jsou ti lidé velice spokojeni,“ vysvětluje sociálnědemokratická starostka města Ivana Dvořáková. Pozemky město prodalo soukromníkovi.

Svépomocí zase opravili obecní byty v nedalekých Vrchoslavicích. Tři byty jsou v budově bývalé obecní hospody, kterou Vrchoslavice koupily v dražbě.

„Byty jsou o velikostech 2+1, 3+KK a 1+1. Budou sloužit převážně pro místní občany, kteří nechtějí obec opustit,“ říká nezávislý starosta Dušan Svozílek po schodech nahoru.

Ještě než byly všechny tři byty hotové, už se o ně ucházelo šest zájemců.

Nové domky pro seniory vybudovali v Němčičích
autor: tas
Spustit audio