O technické obory je zájem, ujišťuje olomoucká střední škola zvaná Kosinka

9. prosinec 2018

Střední škola technická a obchodní Olomouc, Kosinova 4 nabízí čtyři učební a šest maturitních programů. Vyučuje strojírenské, elektrotechnické a nástavbové obory.

Maturitní obory navštěvuje 230, učební 160 a nástavbové programy 50 žáků, dozvídáme se od pana ředitele. S ním se také noříme do historie školy na Kosinově ulici. Jan Evangelista Kosina byl vlastenec, spisovatel, jazykovědec a také pedagog a ředitel gymnázia, které původně v budově sídlilo. „Technické obory se tu začaly vyučovat ve školním roce 1951 – 1952, byla to první učňovská škola v Olomouci. V minulosti se tu učili budoucí železničáři, tiskaři, obráběči kovů, dokonce i pekaři. Dnes tu učíme strojírenské, elektrotechnické a nástavbové obory, jako třeba podnikání,“ říká ředitel Petr Konečný.

Bugina z dílny žáků Kosinky

Vydáváme se do učeben praktického výcviku, které nenajdeme v budově sídla školy, ale v Olomouci – Pavlovičkách. Už před vchodem nás vítají, jako vývěsní štít zdejšího pracoviště, vozidla z místních dílen. Tříkolka z jízdního kola vybavená solárním panelem se jmenuje Šemík. „Na vývoji a výrobě se podíleli žáci z oboru automechanik i elektrikáři,“ říká zástupce ředitele pro odborný výcvik Petr Orság. Opodál stojí model ještě větší a komplikovanější: „Ta bugina dokonce vyhrála před několika lety soutěž mezi výtvory žáků středních škol. Ti se pod vedením svého mistra učili zapojovat elektrické obvody a vyrobili i karoserii,“ chválí zručnost svých svěřenců Petr Orság.

V autodílně vidíme ukázky různých motorů, otevřenou kapotu automobilu, i žáky, kteří za pomoci stroje k vyvažování kol vyměňují pneumatiky.

V místnosti o patro výš si prohlížíme frézku, která naprogramovaná jedním ze studentů, kreslí logo školy na malý štítek. Vidíme také další obráběcí stroje i výrobky studentů v podobě svícnů, hlavolamů a dalších dřevěných předmětů.

Dále vcházíme do učebny, kde nad různými blikači jezdí na desce po nakreslené dráze robotické autíčko a naproti inteligentní panel ovládá zařízení v maketě domku. V další místnosti s pájkami zapojují obvody mladí návštěvníci, kteří sem možná jednou budou docházet pravidelně. Probíhá tu totiž zrovna den otevřených dveří.

Vydejte se s námi v rozhlasové reportáži na procházku Střední školou technickou a obchodní, při které se setkáme se zdejšími pedagogy i těmi, kteří se tu připravují na budoucí profesi.

autor: Aleš Spurný
Spustit audio