O těžbu dřeva pro vlastní potřebu je na Olomoucku velký zájem. Finančně se vyplatí

19. prosinec 2017

Místo na pilu nebo do prodejny s tuhými palivy míří řada lidí rovnou do lesa. O takzvanou samovýrobu, tedy těžbu dřeva pro vlastní potřebu, je na Olomoucku zájem. Stojí sice čas a práci, vyplatí se ale finančně. Lesy města Olomouce musejí některé samovýrobce dokonce odmítat. Ti, kteří se do pořadníku ještě vešli, se do lesa vydávají hlavně touto dobou.

František Kupka právě kácí zhruba osmimetrový jasan označený oranžovým puntíkem. S motorovou pilou vyrazil do listnatého lesa nedaleko Litovle krátce po rozednění. „Dostal jsem tady takový úsek, čtverec, a ten by se měl vyčistit. Už jsem si domů odvezl dvě traktorové vlečky,“ říká. Dřevo na topení si sám těží už několik let. Vyplatí se mu to hlavně finančně. „Chodím každoročně do lesa, mám s tím už zkušenosti. Aspoň dva měsíce dopředu si musím požádat o povolení,“ dodává Kupka.

Povolení samovýrobcům vydává lesní správce, v tomto případě Lesy města Olomouce. Podle jejich pracovníka Jana Podhorného je zájem o těžbu dřeva velký. „Nestíháme to vykrýt. Do pořadníků si zapisujeme i zájemce, kteří už nemusí přijít na řadu. Když má člověk zkušenosti, umí pracovat s motorovou pilou, tak může ušetřit opravdu hodně peněz. Cenu za samovýrobu počítáme na prostorový metr, za jeden metr je to 330 korun,“ uvedl Podhorný.

Samovýrobci mají přístup do lesa v období vegetačního klidu. Na Olomoucku jich nejvíce potkáme právě touto dobou. „Nemrzne, není to zapadané sněhem, takže se jim ta práce dobře dělá. I z bezpečnostního hlediska je to pro lidi daleko přijatelnější,“ doplňuje Jan Podhorný.

Samovýrobce místní správa lesů vítá, pomáhají totiž s odstraňováním poškozených stromů.

Spustit audio