O vánoční cukroví budoucích cukrářů je zájem. V Přerově ho udělají každý rok přes 700 kilogramů

23. listopad 2023 09:55

Část studentů přerovské střední školy gastronomie a služeb se pustila v rámci své praxe do přípravy vánočního cukroví. Lidé si u budoucích cukrářů objednali zhruba 700 kilogramů sladkého pečiva.

Jako první studenti pečou čajové pečivo a korpusy. Ty později naplní. Celkem připraví na 30 druhů cukroví.

Nejen učebna ale i chodby celé školy jsou doslova provoněné vánočním cukrovím. „Vždycky přijdou učitelé s tím, že ví, že už jsme začali,“ říká Jitka Kochová, učitelka odborného výcviku.

Trouby v dílně mají čtyři a pečou téměř nepřetržitě i o víkendech. Nazdobené pečivo pak nechávají ztuhnout v lednicích.

Podle ředitele školy Martina Kováře studenti každý rok připraví zhruba 700 kilogramů vánočního cukroví. Poptávka vysoce překračuje kapacitu školy.

Naše ceny jsou vždycky vlídnější než ceny v ostatních cukrářských výrobnách.


Martin Kovář, ředitel přerovské střední školy gastronomie a služeb

„Cukroví je dražší, ani my se nevyhneme zvyšování cen v důsledku všeobecné situace a inflace, ale naše ceny jsou vždycky vlídnější než ceny v ostatních cukrářských výrobnách. Je to dáno tím, že my nejsme podnik, který by vydělával. Na druhou stranu z ohlasů, které mám, si myslím, že k nám lidé chodí, protože jim chutná,“ popisuje Kovář.

O obor cukrář je podle ředitele stále vyšší zájem. Rozšířili proto výrobní prostory a místo 24 žáků jich už druhým rokem přijímají 30.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio