O vztazích matek a dcer: Proč o sobě dcery náročných matek pochybují?

23. listopad 2018

Vztah matky a dcery může mít mnoho podob. Od vztahu idylického souznění a propojení přes vztah, který připomíná spíše kamarádství než pouto mezi rodičem a dítětem, až po hlubokou nenávist, která ale možná spíše než nenávistí začíná až příliš silnou láskou.

Matka svému dítěti propůjčí na čas své tělo i duši. Ani v okamžiku, kdy se dítě narodí, nemůže existovat bez matky. A přesto by se měla matka už v tu chvíli začít připravovat na to, že bude třeba to dítě pustit směrem k druhému nejbližšímu člověku – otci. Pouštění synů a dcer se však liší. „Liší se také očekávání, která mají mámy od svých synů a od svých dcer,“ říká v rozhovoru Diagnózy F klinická psycholožka a psychoanalytická psychoterapeutka Mirka Chmelíčková.

Psycholožka Chmelíčková o vývoji dětí: Nízké sebevědomí máme tendenci přebíjet snahou o dokonalost

Ve škole - škola - dítě

První roky života znamenají v životě člověka období nejdůležitějšího vývoje a nejzásadnějších změn. To, co se děje kolem narozeného miminka, může ovlivnit jeho život na dlouhá léta dopředu. O vývoji člověka z hlediska psychoanalýzy mluvila v Diagnóze F klinická psycholožka a psychoanalytická psychoterapeutka Mirka Chmelíčková.

Dcery se matkám chtějí v určitém věku podobat a své matky bezmezně obdivují. Některé ženy tak mohou podlehnout pocitu, že v dceři se jim narodilo pokračování jich samotných, prostřednictvím dcer se stanou nesmrtelnými. „Jsou mámy, které pak dceru drží u sebe a nechtějí ji pustit, přejí si, aby se nikdy neoddělila,“ pokračuje Chmelíčková. Problém však může nastat, když se matka dívá do pomyslného kouzelného zrcadla a na otázku, kdo je na světě nejkrásnější, dostává odpověď, která v ní může vyvolat ambivalentní pocity – už to není ona sama, ale její vlastní dcera.

To, jak se bude vyvíjet vztah matky a dcery, ovlivňuje do značné míry to, jak vypadal vztah matky s její matkou, jaká je vnitřní zkušenost matky, když byla ještě dítětem. „To, jak zachází máma sama se sebou, jak sama sebe vnímá, tak bude zřejmě zacházet i se svou dcerou,“ popisuje Chmelíčková. „Například když je zvyklá nevnímat své potřeby jako důležité, zřejmě nebude za důležité považovat ani potřeby své dcery,“ říká psycholožka.

Jaká úskalí s sebou nese příliš těsný vztah matky a dcery? Čím škodí své dceři ambiciózní matka, která to s dcerou myslí dobře, a čím matka-kamarádka? A kdo je kromě matky a dcery dalším důležitým hráčem v jejich vztahu? Poslechněte si rozhovor o matkách a dcerách s Mirkou Chmelíčkovou.

Literatura:

McBride Karyl: Budu vůbec někdy dost dobrá?
Poncet-Bonissol: O matkách a dcerách

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.