O zřízení očkovacího centra na olomouckém výstavišti se rozhodne v dubnu

15. březen 2021

Olomoucké Výstaviště Flora přijde i letos kvůli koronavirové pandemii o jarní etapu mezinárodní výstavy květin. V hlavním pavilonu A by přesto mohlo být živo. Pokud do Česka, respektive do Olomouckého kraje dorazí dostatek proticovidových vakcín, bude nejspíš sloužit jako nové očkovací centrum.

„V období dubna by mělo padnout finální rozhodnutí, zda bude dostatečné množství vakcín na to, aby mělo smysl toto očkovací centrum v prostoru Flory spustit,“ konstatuje tajemník krizového štábu města Olomouce Jan Langr. Ve městě se zatím očkuje ve Vojenské a Fakultní nemocnici, zapojují se i první praktiční lékaři. I olomoucký hejtman Josef Suchánek za Starosty a Nezávislé potvrzuje – duben bude pro rozhodnutí klíčový.

„My právě chystáme toto místo pro případ, že té vakcíny bude tolik, že nebudou stačit očkovat ta místa, která v Olomouci máme a to zejména fakultní nemocnice, která je dnes schopna udělat tisíc až tisíc dvě stě dávek denně. V případě, že by se nám množství vakcíny začalo kumulovat, tak v této chvíli budeme celou tu operativu umět v průběhu třech týdnů přesunout do prostorů výstaviště, kde bychom měli celou kapacitu až ztrojnásobit,“

Pokud se přesune očkovací místo z fakultní nemocnice na výstaviště, budou úpravy trvat zhruba tři týdny. Pro město to podle Jana Langra znamená vybavit pavilon a pomáhat i s administrativou. „Bude evidovat klienty, zanášet do systému, v případě, že budou vydávány pasy, tak samozřejmě i to,“ popisuje

V dubnu začne přicházet do Olomouckého kraje velké množství vakcín. Hejtman Josef Suchánek to předpokládá z celorepublikových čísel. „V dubnu už to má být 2,4 až 2,5 milionu, potom v květnu 2,6 a v červnu 3 miliony. A to už se pohybujeme v rozmezí dvou a půl až tří milionů, a proto to už bude v tom dubnu jasné, jestli to v kraji stíháme nebo nestíháme,“ uvedl Suchánek.

Výstaviště Flora je podle hejtmana pro většinu lidí dobře dostupné autem i městskou hromadnou dopravou. Kraj s jeho případným využitím pro očkování počítá do srpna maximálně září. Podle krajského webu se může nechat naočkovat proti nemoci covid-19 527 342 obyvatel Olomouckého kraje. Hejtman předpokládá, že by této nabídky mohlo využít zhruba 70 procent lidí.

autor: bam
Spustit audio