Občané se bouří proti drahému aquaparku

30. březen 2005

OLOMOUC - Okolo sto sedmdesáti podpisů se zatím shromáždilo pod žádostí olomouckých obyvatel, aby městské zastupitelstvo zrušilo záměr postavit u výpadovky na Brno nákladný aquapark. Iniciátoři chtějí žádost předat na radnici teprve poté, co se na jejich stranu přidá dostatečný počet nespokojených lidí potřebných k vyvolání jednání zastupitelstva o této věci.

Jeden z iniciátorů Dušan Dvořák uvedl, že je nejméně deset důvodů, proč říci stavbě "ne". "Tím klíčovým je především financování aquaparku, které v tuto chvíli ohrožuje další investice ve městě - především plavecký bazén a přírodní koupaliště Poděbrady. Navíc veřejnost nemá o financování aquaparku dostatek informací," vysvětlil.

O způsobu financování aquaparku bude radnice jednat ještě do konce roku. V úvahu prý přicházejí tři možnosti financování. Nejjednodušší cestou je získat bankovní investiční úvěr. "Druhá linie počítá s jednáním s Evropskou investiční bankou, která poskytuje dlouhé a velmi levné peníze. Třetí linie, po které postupujeme, je snaha najít partnera ze soukromého sektoru, který by se podílel jak na těh investičních nákladech, tak i případně na provozních nákladech. Do té doby než všechny tyto tři soutěže neproběhnou, lze velmi obtížně říct, kolik to reálně město bude stát. Investiční náklady se podle mně posledních známých čísel pohybují kolem 430 milionů korun," uvedl ekonomický náměstek olomouckého primátora Martin Novotný.

autoři: bam , mah
Spustit audio