Obce a města z okolí Kojetína požádají o kompenzace za stavbu centra firmy Amazon

19. březen 2022

Požadavky na kompenzace se rozhodly sepsat po svém pátečním jednání samosprávy obcí a měst z okolí Kojetína na Přerovsku. Nelíbí se jim, že v jejich sousedství dělníci staví centrum firmy Amazon.

Tvrdí, že jeho provoz bude mít mimo jiné výrazný dopad na dopravu v regionu a zlikviduje drobné živnostníky. „Kdo ty cesty bude spravovat? Kdo je bude udržovat?“ pokládá si řečnickou otázku Jindřich Válek, místostarosta Troubek volený za Starosty a nezávislé, který se obává především dopravních problémů.

Předseda Hospodářské komory Olomouckého kraje Bohuslav Švamberk zase nechápe, že i když má stavba všechna povolení, nepotřebovala k nim souhlas okolních samospráv. „Vůbec netuším, jak to stavební řízení probíhalo. Fakt si to nedovedu představit, když zjišťuji, že starostové okolních obcí neměli ani tušení, že se tady něco takového buduje, je to pro mě nepředstavitelné,“ kroutí hlavou Švamber.

„Když zjišťuji, že starostové okolních obcí neměli ani tušení, že se tady něco takového buduje, je to pro mě nepředstavitelné.“
Předseda Hospodářské komory Olomouckého kraje Bohuslav Švamberk

Zástupci investora se z jednání v Tovačově omluvili. „Už několik týdnů jednáme o náhradním datu setkání během dubna, neboť si vážíme jakékoliv příležitosti pro otevřený dialog,“ uvádí mluvčí investora Lucie Mareš Heřmanská.

Centrum má provoz zahájit už letos, celková výše investice dosahuje pět miliard korun.

autor: kra
Spustit audio