Obce Ústí a Černotín propojuje nová cyklostezka

30. červen 2023 12:00

Obce Ústí a Černotín na Přerovsku propojuje nová cyklostezka. Ačkoliv se jedná o úsek dlouhý necelé tři kilometry, budou ho využívat tisíce kolařů. Je totiž součástí nadregionální cyklostezky Bečva. Slavnostního otevření nové trasy se ve čtvrtek zúčastnily stovky lidí. Mezi nimi i naše reportérka Lenka Kratochvílová.

Slavnostní otevření nové cyklostezky a mostu mezi obcemi Černotín a Ústí

Děti na kolech a koloběžkách, obyvatelé okolních obcí a měst, zástupci samospráv, politici a firem, kteří se podíleli na stavbě. Ti všichni nechyběli při oficiálním zahájení provozu cyklostezky a především lávky, která bezpečně propojuje obě obce.

Lávka je zavěšená na ocelových lanech. Sloužit bude především cyklistům. Nemusí tak už jezdit po frekventované silnici první třídy. „Z toho úseku mám neuvěřitelnou radost. Možná má i cenu zlata. Má sice jen 2,7 kilometru, ale berte to tak, že cyklisté i s malými dětmi museli jezdit po silnici. Začínáme se vyrovnávat Rakousku se vším všudy,“ oceňuje olomoucký krajský cyklokoordinátor Jaroslav Martínek.

Spokojení jsou i manželé Josef a Miroslava Hýžovi z Hustopečí nad Bečvou, kteří si důchod užívají právě na kolech. „Je to úžasná úspora a hlavně bezpečnost. Na Hranice a na Teplice jsme jezdili po hlavní cestě. Tam jsem nejezdila ráda, auta tam jezdila těsně kolem nás,“ popisují Hýžovi.

Náklady na stavbu cyklostezky přesáhly 110 milionů korun. 80 milionů uhradil státní fond dopravní infrastruktury. O zbývající částku se rozdělili Olomoucký kraj, město Hranice a obce Ústí a Černotín. Nebylo to jednoduché. „Příjmy tak malých obcí z rozpočtového určení daní jsou malé, tak jsme na to prostě museli nějako dobu prostředky odkládat. Naštěstí jsme už neměli žádné úvěry, tak se nám podařilo našetřit,“ vzpomíná bývalý starosta Černotína Jiří Andrýs.

Aktuálně dělníci dokončují navazující úsek cyklostezky Bečva v Hranicích, a to na Smetanově nábřeží. Kolaři by ho mohli začít využívat v průběhu července.

Spustit audio