Obce v Jeseníkách se v zimě kvůli lyžařům potýkají s nárůstem odpadu. Každá situaci řeší po svém

2. březen 2018

Během zimní sezóny bojují obce v Jeseníkách s extrémním nárůstem množství odpadu po lyžařích. Některé platí za mimořádné svozy, jiné mají v záloze kontejnery třeba na kompost nebo jim stačí zvýšit počet popelnic. Cíl ale mají společný – aby se po vesnicích smetí nepovalovalo a nevznikaly černé skládky.

Plné popelnice a odpadky všude kolem nich, i takový pohled nabízejí přes zimu některé vesnice v horách. Snaží se tomu ale co nejvíc předcházet. Například v Loučné nad Desnou na Šumpersku teď objíždí dvojice obecních pracovníků popelnice dvakrát do týdne.  „V pondělí a v pátek,“ upřesňují.

Část tříděného odpadu si obec sváží sama. Právě teď má Zdeněk Jůva a Václav Kadlec za úkol sesbírat z celé vesnice sklo. „Pak budeme dělat papír a případně tetrapaky,“ říká Jůva a jeho kolega vzápětí dodává: „Každopádně je toho víc v Koutech, kde je daleko víc lidí.

Četnější svozy i více popelnic

Pro směsný odpad si do Loučné přijíždí jednou týdně soukromá firma. Často ji ale přes zimu volá vedoucí technický pracovník obce Libor Turek i mimo svozové dny. „Když svozová služba nemá čas, tak komunální kontejnery vyměníme za svoje bio kontejnery na kompost a odpad si svezeme na obecní úřad, odkud si ho potom necháme odvést,“ vysvětluje.

Velký nárůst odpadu řeší přes zimu i v Lipové Lázních na Jesenicku. V posledních letech tam proto posilují počty popelnic a kontejnerů. „Podnikatelé, pokud jsou v systému obce a platí u obce, si na sezónu buď přidávají nádoby, nebo si zvyšují četnost svozu,“ doplnil vedoucí tamních obecních služeb Jan Prejda.

V sousední Ostružné naroste přes zimu množství odpadu několikanásobně, zdůrazňuje tamní nezávislý starosta Roman Roušal: „S naším počtem obyvatel to jsou stovky procent.“

I tady proto mají přes zimu více popelnic. Podnikatelům je obec na sezonu nabízí za zvýhodněnou cenu. „V té špičce má penzion možnost mít místo dvou popelnic šest. Když vezmeme letní a zimní sezónu, platí za ty další půlku. Máme taky vývozy navíc, mimo termíny, které jsou pro nás samozřejmě nákladnější, což není dobré. Proto se snažíme zvyšovat objem toho vytříděného odpadu, aby se nám to částečně vracelo,“ uvedl Roušal.

Přesto jsou podle starosty lidé, kteří systém v Ostružné zneužívají a vyvážejí smetí po nocích do kontejnerů, které jsou určené zejména pro chataře.

autor: aja
Spustit audio