Obchodníci začali s prodejem vánočních stromků. Proč je lepší koupit si strom z plantáže?

2. prosinec 2022 13:46

V Olomouckém kraji otevírají v těchto dnech plantáže, kde nabízejí čerstvé vánoční stromky. Prodej už zahájili například pěstitelé v místní části Bouzova, v Podolí.

„Je tady asi čtyři a půl tisíce dorostlých smrků pichlavých ke sklizni. Velikost je od půl metru do tři a půl metrů,“ říká prodejce vánočních stromků Vladimír Hanzlík. Výhody jehličnanu přímo z plantáže jsou podle něj jednoznačné. „Máte jistotu, že ten stromeček je opravdu čerstvý a uřezaný v ten den, kdy jste si ho vybrali. Je to logičtější. Stromy se nepřeváží ze zahraničí, nemusí být v chladicích boxech a tak dále,“ zmiňuje.

„Máte jistotu, že ten stromeček je opravdu čerstvý a uřezaný v ten den, kdy jste si ho vybrali.“
Vladimír Hanzlík, prodejce vánočních stromků

Stejně jako jiní prodejci, i tady letos museli vánoční stromky kvůli rostoucím nákladům zdražit. Loni tu smrčky prodávali za 400 korun, letos za 450. „Musíme se o to celý rok starat. Musí se to pravidelně vyživovat, případně zaštipovat, upravovat a další věci,“ vysvětluje Vladimír Hanzlík.

Mírně podražily například i vánoční stromky z plantáže pod rozhlednou v Šumperku. „Letos byl problém hlavně v tom, že nebyly k dispozici sazenice stromů. V lesích byla kalamita a některé druhy jsme ani nesehnali. A samozřejmě do toho promlouvá i cena benzínu, protože plantáž sekáme, obstaráváme ji mechanicky,“ říká spolumajitelka šumperské plantáže Šárka Horáková.

Prodej tam zahajují 10. prosince. Ještě tento víkend se pak v regionu otevřou třeba plantáže u Troubek na Přerovsku nebo u Zdětína na Prostějovsku.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio