Obchody a provozovny služeb se připravují na zákazníky. Po několika měsících v pondělí otevřou

9. květen 2021

Obchodníci, kteří mají kvůli covidové pandemii stále uzavřené své prodejny, se v pondělí dočkají prvních zákazníků. Přivítají je po více než čtyřměsíční pauze díky rozvolnění části protiepidemických opatření, o kterém rozhodla vláda. U příprav některých olomouckých obchodníků byla naše reportérka Jana Opočenská.

V prodejně se sportovním vybavením v centru Olomouce jsou přípravy na znovuotevření v plném proudu. Veškerý zimní sortiment, který tu zůstal od prosincového uzavření, teď musí nahradit ten jarní. „Předěláváme celý obchod na jaro, léto. Takže kemping, stany, karimatky, spacáky, kraťasy,“ říká vedoucí prodejny Aleš Bezděk a dodává, že na zákazníky už se tu nemůžou dočkat. Tržby z posledních měsíců totiž byly velmi slabé a obchod přežil jen taktak. „Dveře budou dokořán a lidi budeme vítat, jak se patří,“ těší se Bezděk.

Podobně to vidí i paní Eva, která prodává v nedalekém zlatnictví. „Byla jsem tady naposledy 22. prosince. Vymalovali jsme, vyčistili jsme to tu. Stříbro potřebuje péči, ale máme ho tak nádherně narhodiované, že moc čištění nebylo. Já, když jsem sem přišla, jsem byla v úplně jiném světě,“ popisuje Eva.

Kromě obchodů začne v pondělí fungovat i celá řada služeb. Například půjčovny a opravny nebo tetovací salony a solária.

Spustit audio