Obchody přestanou rozdávat igelitové tašky zdarma. Zpoplatnit je nově musí i menší prodejny

Igelitovou tašku zdarma k nákupu bot nebo oblečení už od 1. ledna nedostanete. Zpoplatnit je nově musí i obchody s módou a obuví nebo třeba večerky.

Krabice se zakoupenými botami v prodejně obuvi v centru Olomouce prodavačky zákazníkům zatím automaticky vkládají do igelitových tašek zdarma. Od pondělka si za každou z nich budou účtovat pět korun. „Uvidíme, co na to budou říkat zákazníci, jestli si tu tašku budou chtít koupit za těch pět korun, nebo budou připraveni a budou mít svou papírovou nebo látkovou tašku,“ říká jedna z prodavaček, paní Romana.

Podle ní jsou ale lidé na tašky zdarma k nákupu bot zvyklí.  Za týden jich tu běžně rozdali zhruba 100. „Protože jsou zdarma, každý zákazník si ji samozřejmě vezme. Nabízíme i papírové, ale hodně zákazníků sáhne raději po té igelitové,“ dodává.

Vlastní plátěnou tašku na nákup bot a oblečení už teď nosí třeba studentka Lenka: „Myslím si, že používání igelitek vede ke zhoršování životního prostředí, takže tento krok velmi oceňuji.“

Jak říká mluvčí ministerstva životního prostředí Marek Čihák, novela zákona o obalech reaguje na povinnost vyplývající z evropského práva, ale taky na znečištění přírody, na kterém se právě plastové tašky velkou měrou podílejí.

„Podle pesimistických odhadů spotřebuje každý z nás na 300 plastových tašek a sáčků za rok. V tomto směru patří Česká republika ve srovnání s ostatními evropskými státy k zemím s opravdu vysokou spotřebou. Pro zajímavost – když zpoplatnění plastových tašek zavedli ve Velké Británii, tak se jejich spotřeba snížila až o 85 procent,“ uvedl Čihák.

Cenu za igelitky si obchodníci můžou určit sami.  Jedinou podmínkou je požadovat takovou částku, která pokrývá pořizovací náklady dané tašky.

Spustit audio