Obchvat Vysokého Mýta by mohl vzniknout nezávisle na zbytku D35

19. leden 2018 07:40

Obchvat Vysokého Mýta, který je součástí budoucí trasy dálnice D35, by se mohl stavět samostatně bez návaznosti na další úseky. Projekčně je připraven a je ve fázi územního řízení.

Na 21. února je naplánováno jeho veřejné projednání, řekl starosta František Jiraský (Nestraníci).

„Úsek začíná ve směru na Hradec u autoservisu a končí u odbočky na Džbánov u letiště. Teoreticky, kdyby se postavil, bude fungovat jako obchvat města,“ uvedl Jiraský. Podle místostarosty Martina Krejzy (ODS) slíbilo Ředitelství silnic a dálnic, že postaví kterýkoliv z připravených úseků D35 bez ohledu na to, zda bude mít návaznost na další.

Stavba D35 z Opatovic do Ostrova by měla začít na jaře

Archeologický průzkum pod budoucí D35 se posunul k obci Časy

Zatímco teď patří archeologům, za pár měsíců by už na trasu budoucí dálnice D35 mohla vyjet i těžká stavební technika. Silničáři budou tento týden otvírat obálky s nabídkami firem na stavbu prvních dvou úseků dálnice D35 Opatovice - Časy a Časy - Ostrov.

Úsek dálnice D35 Vysoké Mýto - Džbánov, který bude tvořit obchvat města, je dlouhý asi čtyři kilometry. Bude na něm několik mostních staveb včetně asi stometrové estakády přes lokalitu Peklovce. Stavební úřad ve Vysokém Mýtě má na starosti i stavební řízení na předchozí úsek Ostrov - Vysoké Mýto, jeho příprava tolik nepokročila. 

ŘSD chce letos začít stavět první dva úseky D35, Opatovice - Časy a Časy - Ostrov. V současnosti se čeká na výsledek tendru na dodavatele stavby na každý z úseků, otevření obálek v soutěži se uskutečnilo již vloni v říjnu.

Dálnice D35 má vést přes Čechy na Moravu a být dopravní alternativou frekventované dálnice D1. V Pardubickém kraji je rozdělena na šest úseků, naváže na třípatrovou křižovatku v Opatovicích nad Labem a povede směrem na Vysoké Mýto, Litomyšl a dál na Moravu.

zdroj: ČTK
Spustit audio