Obec Dukovany začala topit ekologičtěji. Provozují vlastní kotelnu na biomasu

26. listopad 2017
Zprávy z

V Dukovanech na Třebíčsku spustili provoz vlastní kotelny na biomasu. Spalovat budou převážně dřevní štěpku. Oproti kupříkladu elektřině lidé ušetří asi 400 korun za gigajoul odebrané energie. Podobné centrální vytápění už funguje také v Třebíči, kde mají ze tří tepláren rozvody do všech místních částí.

Teplárnu v Dukovanech vlastní z větší poloviny obec, zbytek patří společnosti TTS.

„V současné době máme za sebou první etapu této akce. Jsou napojeny teplovody k předávacím stanicím a teď je na vlastnících domů, aby svůj otopný systém připojili k předávacím stanicím,“ řekl starosta Dukovan Miroslav Košťál.

Kotelna bude v první fázi vytápět asi 60 domácností a větší budovy, kterými jsou bytové domy, mateřská škola, hasičská zbrojnice, některé firmy a Zámek Dukovany.

Lidé budou platit méně

Vedle Dukovan stojí jaderná elektrárna, která obyvatelům obce dodává relativně levnou elektřinu. Postupem času se ale i z elektřiny stalo nejdražší topení. „Zatímco nyní tedy obyvatelé Dukovan platí zhruba 750 až 800 Kč/GJ, po přechodu na biomasu to bude 345 Kč/GJ,“ prohlásil majitel společnosti TTS Richard Horký.

Dukovanská teplárna
Dukovanská teplárna
autoři: mik , Michal Malý
Spustit audio