Obec Niva se původně jmenovala Hartmanice a za války málem zanikla

31. květen 2018

Niva je vesnice rozkládající se na střeše Drahanské vrchoviny. Je to významná pramenná oblast, která se může navíc pochlubit krásným okolím. To vše je navíc doplněnou dlouhou a pozoruhodnou historií obce, které původně nesla název Hartmanice.

Niva, přestože leží v nadmořské výšce kolem 600 metrů, vypadá jako vesnice uprostřed jen mírně zvlněné krajiny. Pouze chladnější podnebí a kopce kolem připomenou, že se skutečně nachází v nejvyšších oblastech vysočiny.

Zvonice v obci pochází už ze 17. století

Počátky zdejšího osídlení souvisí s kolonizací moravského vnitrozemí na přelomu 13. a 14. století. První písemnou zmínku o obci Hartmanice máme datovanou rokem 1347, kdy byla součástí plumlovského panství, které v té době získal Beneš II. z Kravař. Kdo však obec skutečně založil, bohužel nevíme. Jméno Hartman však bylo poměrně běžné u pánů z Holštejna, kteří zde působili už od počátků 13. století, takže není vyloučeno, že zakladatelem obce byl některý z nich.

Majetkově však obec zdaleka nebyla jednotná. Už v roce 1348 daroval Lambert z Rájce polovinu Hartmanic své manželce Anně. Pravděpodobně tato část obce byla v roce 1463 v držení Půty ze Sovince, který tehdy držel zboží sloupské. Roku 1592 byla pány z Pernštejna obec přenechána Bernardu Drnovskému z Drnovic a stala se součástí rájeckého panství. V roce 1618 ji koupil majitel plumlovského panství Maxmilián z Lichtenštejna a připojil ji tak zpět k panství, kde zůstala až do konce patrimoniální správy.

Výklenková kaple z 18. století

Místní obyvatelé se živili hlavně zemědělstvím a také prací v lesích. Za třicetileté války však zdejší usedlíci nevydrželi útrapy a celkem 15 statků zůstalo pustých. Později se v obci rozvinulo krejčovství, kdy zdejší lidí pracovali pro prostějovské oděvní závody. Z výrobních podniků existoval v obci mlýn, pila a krátce i potašovna.  První zpevněné cesty se zdejší obyvatelé dočkali až kolem roku 1880 a vedla od Molenburku do Drahan a teprve v roce 1905 byla postavena okresní silnice do Protivanova. Přesto zde počet obyvatel vzrůstal a nejvíce, téměř tisíc ji zde žilo v první polovině 20. století. Už od 19. století zde byla škola.

Za války obec zabrali Němci

V současné době je počet zdejších obyvatel zhruba třetinový. Mohlo však být ještě hůře. Za druhé světové války byly Hartmanice, stejně jako dalších 33 obcí v okolí, určeny k vystěhování, aby mohl být zřízen velký výcvikový prostor pro vojska německé branné moci. 30. listopadu 1942 byly Hartmanice skutečně vyklizeny, jejich obyvatelstvo násilně vystěhováno a Němci používali obec jako cvičnou střelnici. Po druhé světové válce se sem ovšem původní obyvatelé přece jen začali vracet.

Půvabné zákoutí s křížem a klekátkem je pro krátkou modlitbu jako stvořené

Už v roce 1947 bylo rozhodnuto, že německy znějící název Hartmanice musí nahradit nové pojmenování. Ze soutěže, která byla vyhlášena, vyšlo vítězně krásné jméno Niva a roku 1949 byla obec opět úředně obnovena.  Mimochodem, známý plísňový sýr, který se vyrábí v nedaleké Otinovsi, však jméno podle této obce nedostal. I když jihočeští výrobci tvrdí, že jméno dostal podle podobnosti s rozkvetlou nivou po válce u nich, ve skutečnosti název pro sýr Niva zavedl podle mateřské obce majitel mlékárny v Dobré Nivě u Zvolena Jozef Soc už ve 20. letech.

Přírodní památka Nivské louky za obcí

Nivu však v Nivě najdeme také. Je to podmáčená louka obklopená domy na návsi, která hlavně zjara nabídne pestrou paletu chráněných květů a rostlin i žabí koncerty. Přírodní památkou jsou i Nivské louky kolem obce. Přímo v ní pak najdeme i pozoruhodnou zvonici ze 17. století či kapli z roku 1774. Významným rodákem obce je grafik Cyril Bouda.

autor: kbz
Spustit audio