Obec Troubky plánuje výstavbu nového protipovodňového valu. Původní val stále není legalizován

5. březen 2019

V nejistotě žijí obyvatelé Troubek na Přerovsku. Dvaadvacet let od ničivých povodní totiž v okolí není žádná oficiální protipovodňová stavba. V roce 1997 si přitom záplavy vyžádaly v obci devět životů. Bezpečnost lidí se před časem tamní samospráva rozhodla vzít do svých rukou sama a nechala vybudovat ochranný val. Ovšem na cizím pozemku a bez povolení. Snahy o jeho legalizaci už vedení obce vzdává. Došla mu trpělivost. Flintu do žita ale nehází, chce postavit val nový.

S místostarostou Jindřichem Válkem voleným za Starosty a nezávislé stojíme na polní cestě nedaleko Troubek. Právě tu chce vedení obce proměnit v tříkilometrový protipovodňový val. Ochránit by měl obyvatele před velkou vodou. „Je to přechodná ochrana obce před povodní do doby, než se vybuduje komplexní protipovodňové opatření, které navrhuje Povodí Moravy.

Stavbu nového valu schvaluje i Vlastimil Zatloukal. Je zástupcem velitele dobrovolných hasičů v Troubkách. Pocit bezmoci jaký při povodních v obci zažil, si už nikdy nechce zopakovat. „Nikdo nepočítal s tím, že tady bude výška hladiny v nejnižším místě přes tři metry vody,“ vzpomíná Zatloukal.

Záměr Troubek zajímá i přerovský magistrát. Říká náměstek primátora Michal Zácha z ODS. „Budeme hrozně závislí na tom, jak se vyjádří Povodí Moravy. Co řekne předložené studii obce Troubky a jaké vydá stanovisko,“ říká Zácha. 

Povodí Moravy o plánové stavbě zatím nic neví. Potvrzuje jeho mluvčí Petr Chmelař.„Zodpovědnost za ochranu obyvatelstva před povodněmi nemá Povodí Moravy, ale obec Troubky. To znamená, že jaké se najde řešení, záleží primárně na obci. Nicméně my, jako odborný garant a správce povodí, bychom s tím měli být srozuměni,“ upřesňuje Chmelař.

Povodí Moravy plánuje u Troubek postavit 6 kilometrů dlouhou hráz. Za téměř půl miliardy korun. Dosud se ale podařilo vykoupit jen zhruba třetinu potřebných pozemků. „Když si vezmu rychlost realizace státních zakázek, tak je to záležitost na dobu deseti let. Myslím, že obec potřebuje ochranu hned,“ uzavírá místostarosta Jindřich Válek.

autor: kra
Spustit audio