Obecní policie v Kokorách bude dohlížet hlavně na dopravu. Obcí denně projede přes dvanáct tisíc aut

4. březen 2021

I když v Kokorách na Přerovsku žije jen zhruba jedenáct set obyvatel, začala ve vsi fungovat obecní policie. Zastupitelé vesnice se ji rozhodli vytvořit kvůli frekventované silniční spojce Olomouce a Přerova, která vede obcí a denně ji využívá více než 15 tisíc řidičů. Úkolem zatím jediného kokorského strážníka je především dohlížet na dodržování pravidel silničního provozu.

„Je tady neustále spousta dopravních nehod, řidiči tady nedodržují padesátku,“ říká mladá maminka Nikola Pluskalová, která frekventovanou cestu v obci přechází s kočárkem několikrát denně.

Nový strážník Oldřich Boudník je přesvědčený, že dopravu tady bude umět zklidnit. „Když budu oděn v mundůru obecního strážníka, budu vidět, budu mít reflexní označení, ukážu se na křižovatce nebo u přechodu, tak minimálně 50 procent řidičů tu nohu z plynu dá,“ popisuje strážník.

Zřízení policie není pro obec žádný luxus ale nezbytnost. „Nejsme běžnou obcí. Jsme obec na silnici 1. třídy. Je tady spojnice mezi dálnicí od Přerova na Ostravu a Brno u Olomouce. Máme tady denně provoz 12 až 15 tisíc aut. Ze statistik víme, že 54 procent aut překračuje rychlost,“ vysvětluje nezávislá starostka Jana Habáňová.

Policejní služebna sídlí v budově obecního úřadu. V kanceláři, kde byl dříve archiv. Starostka Habáňová už objednává všechnu potřebnou techniku. „Máme sjednán s dodavatelskou firmou pronájem mobilních radarů, protože dnes se to dělá formou pronájmů. Chystáme v Kokorách kamerový systém. Stejně jako máme uzavřenou veřejnoprávní smlouvu s okolními obcemi právě na provoz kamerových systémů,“ přibližuje starostka.

Oldřich Boudník policejní uniformu už oblékal, 17 let sloužil u dálniční policie. Věří, že tyto zkušenosti se mu budou hodit. „Nevadí mi vrátit se do uniformy. Chtěl bych, aby z mé práce lidé pochopili, že jsem tady pro ně, ne jako represivní složka,“ uzavírá Boudník.

Starostka Habáňová ale už teď počítá s tím, že obec bude muset přijmout minimálně dalšího strážníka. Příští rok má totiž začít stavba dálnice D55 z Olomouce do Kokor. Její napojení na Přerov  dosud není vyřešné, a tak hrozí, že  se provoz v Kokorách ještě podstatně zvýší.

autor: kra
Spustit audio