Obejde se Olomouc bez herbicidů? Část obyvatel Olomouce přiměla radní, aby hledali náhradu za glyfosáty

29. červenec 2019

Až otevřené dopisy a petice proti používání herbicidů přiměly olomoucké radní, aby začali hledat jiné možnosti jak hubit na veřejných prostranstvích plevel. Pracovníci Výstaviště Flora už některé alternativní technologie otestovali. S jakým výsledkem zjišťovala naše redaktorka Blanka Mazalová.

„Stalo se nám, že jsme šli parkem a technik tam prováděl postřik. Protože foukalo, vězšina toho postřiku skončila na nás,“ vysvětluje mi maminka dvou dětí Klára Jeništová, proč se podepsala pod otevřený dopis olomouckým radním. Bydlí v těsné blízkosti parku, a tak se jí likvidace plevelů s glyfosáty nelíbí. Totéž několik let kritizuje i iniciátorka petice Dominika Kovaříková, snahu radních oceňuje. „Ta petice současným politikům ukáže, že je tu ze strany veřejnosti poptávka po tom, aby se používaly jiné prostředky na údržbu veřejných prostranství,“ doplňuje Kovaříková.

V Olomouci teď hubení plevele na bázi horké vody nebo vzduchu teď dostaly za úkol dvě městské společnosti-technické služby a výstaviště Flora. Předseda dozorčí rady výstaviště Stanislav Flek z hnutí Společně ale upozorňuje. Tito hubiči plevele zničí jen nadzemní část rostliny. A tak navrhuje použít selský rozum. „Jediným způsobem, jak zničit ten plevel, je opravdu postřik. Kde jsou trvalé plevele, například pýr plazivý, tam se bez jednorázového postřiku neobejdeme. Alternativními metodami můžeme velmi výrazně snížit objem těch sporných chemických postřiků,“ přibližuje Flek.

Co se týká používání chemických postřiků, dává Stanislav Flek za pravdu Kláře Jeništové. „Není možné, aby se člověk v ochranném obleku a s maskou a postřikovačem na zádech proplétal na náměstí a aplikoval jedovatý přípravek. To je manažerský problém, dodává Flek.

Město podle náměstka primátora Otakara Bačáka z hnutí Společně počítá s tím, že alternativní hubení plevele bude dražší. „Můžeme tam očekávat nějaké zvýšené náklady na osoby, které budou to zařízení obsluhovat a nějaké energetické náklady,“ přibližuje Bačák.

Závěrečný účet analýzy chtějí radní projednat na konci listopadu. Do jaké míry v Olomouci začnou městské společnosti hubit plevel ekologickým způsobem, lidé uvidí příští jaro.

autor: bam
Spustit audio