Oběti holokaustu připomínají v Prostějově první kameny zmizelých. Odkazují především na děti, které nepřežily hrůzy druhé světové války

11. září 2019

Nedožily se ani dospělosti. Zahynuly v nacistickém koncentračním táboře za druhé světové války. Osudy tří dětí, jejich maminky a babičky připomínají od úterka takzvané kameny zmizelých v Prostějově. Spolek Hanácký Jeruzalém jich nechal rozmístit celkem jedenáct. V dalších letech chce pokračovat.

Člen spolku Hanácký Jeruzalém předčítá z knihy vzpomínku na rodinu Brennerovu. Právě jména pěti žen - maminky, babičky a dcer rodiny Brennerovy připomínají první kameny zmizelých, které spolek nechal vetnout do dlažby před dům v Křížkovského ulici v Prostějově.

Kameny zmizelých v Prostějově

„Z Prostějova bylo zavražděno asi dvanáct set lidí. Přemýšleli jsme, jaký vzorec připomínky zvolit. Rozhodli jsme se, že připomeneme ty nejmladší děti. Nejmladší Brennerovy děti se narodily těsně před válkou,“ připomíná předseda spolku Hanácký Jeruzalém Michal Šmucr.

Kameny zmizelých v Prostějově

Po uložení kamenů se za oběti modlí izraelský rabín Daniel Mayer. Celkem teď lidé v ulicích můžou zahlédnout jedenáct zlatých kamenů. Do Prostějova kvůli ním přijel z Prahy i Tomáš Maier. „Kámen byl položen za mého pradědečka Jindřicha Maiera, který zahynul pravděpodobně 10. srpna 1942 ve vyhlazovacím táboře v Malém Trostinci,“ říká Maier.

V Prostějově se kameny zmizelých do chodníků umisťovaly vůbec poprvé. Již několik let se do akce zapojuje například Olomouc, stejnou připomínku najdou v ulicích i návštěvníci Hranic.

autor: tas
Spustit audio