Obnova historické Rudolfovy aleje v Olomouci se uspíší

4. květen 2011

Olomoucká radnice urychlí obnovu historické Rudolfovy aleje ve Smetanových sadech. Její druhá etapa začne už letos na podzim. Původní plán počítal až s rokem 2014. Magistrát se rozhodl urychlit kácení zbylých stromů kvůli jejich špatnému stavu. Několik desítek dřevin půjde k zemi v úseku mezi Polskou ulicí a restaurací Fontána. Náhradní výsadba se uskuteční na podzim příštího roku. Náklady se odhadují na více než dva miliony korun. Součástí prací bude také odstranění torza kmene, který byl v minulosti úkrytem pro chráněného tesaříka drsnorohého.

Radnice pořídí v této části parku také nový mobiliář a upraví tam cesty, uvedl náměstek primátora Jan Holpuch. "Letos v září a říjnu by mělo dojít k vykácení 44 stromů. Na jaře a v létě příštího roku by měla být obnovena cestní síť. Na podzim pak navážeme výsadbou 66 nových dřevin. Otazníkem zůstává 12 stromů, které tam byly dosazeny v minulém desetiletí a jejichž stav ještě bude posouzen," upřesnil Holpuch.

Urychlit závěrečnou etapu obnovy Rudolfovy aleje umožnily podle vedoucího odboru životního prostředí Petra Loyky výsledky biologického průzkumu. "Nejsou to jen "zelené plíce" města, ale je to významný životní prostor například pro netopýry, ptáky a hmyz. Při podrobném průběžném sledování těch zbývajících stromů se jenom potvrdilo, že Rudolfova alej již je za hranicí své životnosti a stav původních dřevin se neustále zhoršuje," řekl Loyka.

autor: sra
Spustit audio