Obnovené rozárium v přerovském městském parku láká zloděje. Neznámý pachatel z něj ukradl sazenice vzácných růží

18. listopad 2022

Zahradníci technických služeb města Přerova řeší stále častěji krádeže sazenic. Zloději si odnáší z veřejných míst letničky, okrasné keře, ale taky zeminu a květináče. Naposledy neznámý pachatel ukradl v obnoveném rozáriu v parku Michalov sazenice vzácných růží. Vysoká škoda sice městu nevznikla, nahradit je prý bude problém.

„Zmizelo zatím asi 5 kousků,“ ukazuje vedoucí správy městského parku Michalov Martina Haluzíková, kde po růžích zbyly jen díry v zemi. „Bude velmi těžké ten sortiment shánět. Nejedná se o klasické růže. Jsou to šlechtěné, patentované růže z Německa,“ pokračuje Haluzíková.

Podobných případů krádeží nejen v parku ale dokonce i v ulicích města Martina řeší poměrně často. Mizí prý nejen rostliny, ale dokonce i substrát. „Krade se toho docela dost,“ svěřuje se Markéta zahradnice technických služeb. V Palackého ulici právě sadí záhony levandule. Její kolegyně Michaela zloděje dokonce několikrát přistihla. „Berou to přímo ze záhonu do igelitky. Vrchol drzosti,“ popisuje Michaela.

Uhlídat všechny záhony ve městě i místních částech není možné. Je přesvědčený technický náměstek technických služeb města Přerova Tomáš Lolek. „Jedná se skutečně o to, že ty sazenice vytahují pod rouškou tmy. Pokud někdo někoho nechytne vyloženě za ruku, tak se tomu asi předejít nedá,“ přiblížil Lolek.

Škody za ukradený materiál se ročně podle Lolka pohybují v desítkách tisíc korun. Nejde ale jen o sazenice. „Je to veškerá práce, to znamená kontrolní činnost, doplňování materiálu, musíte se na to msto vracet. Je to více o práci než o sazenici samotné,“ uzavírá Tomáš Lolek.

Spustit audio