OBRAZEM: Pat a Mat, panenky v historických kostýmech a modely autíček jsou k vidění v Letohrádku Mitrovských

Jak vznikal večerníček Pat a Mat, zjistí návštěvníci brněnského Letohrádku Mitrovských. Na stejném místě si mohou prohlédnout výstavu ke starší tvorbě zlínských ateliérů, výstavu Dějiny odívání na panenkách a výstavu Modely autíček.

Obývací pokoj nebo dílnu dvojice kutilů Pata a Mata si mohou prohlédnout návštěvníci brněnského Letohrádku Mitrovských. Před týdnem tam začala výstava o večerníčku Pat a Mat. Lidé taky díky technickým scénářům a nákresům zjistí, jak seriál ve zlínských filmových ateliérech vznikal.

Rekvizity z natáčení večerníčku Pat a Mat.
Pat a Mat na výstavě v Letohrádku Mitrovských

Výstava Pat a Mat návštěvníkům odhalí pravé natáčecí scény. „Je vždycky takové překvapení, když návštěvník vidí to pravé měřítko, dokonce, co mě samotného zaujalo a co jsem neměl jako divák tušení, že při výrobě Pata a Mata byla dvě měřítka,“ přibližuje vedoucí letohrádku Petr Lukas.

Rekvizity z natáčení večerníčku Pat a Mat.
Rekvizity z natáčení večerníčku Pat a Mat.

Na výstavě převažují drobné exponáty, k vidění jsou ale i větší kusy, jako třeba auto, ve kterém kutilové jezdili.

Kabriolet Pata a Mata.
Rekvizity z natáčení večerníčku Pat a Mat.

„Máme tady scény jako je schodiště do sklepa, obývací pokoj, jsou tu jednotlivé solitérní kousky nábytku, různých pomůcek, je tady stavba, bazén. Fascinující je třeba, když se podíváme tady na tu dílnu, jak mohou ti výtvarníci a autoři večerníčku připravit miniaturní štětce, šroubováky, kleště, barvy a podobně,“ popisuje Lukas exponáty.

Rekvizity z natáčení večerníčku Pat a Mat.

Návštěvníci si prohlédnou také oblečky Pata a Mata nebo formu na odlitek hlavy figurek. A nechybí ani jeden z vynálezů kutilské dvojice.

„Je to zavařovací linka. Na jejím začátku je umístěna obrovská dýně, kterou stlačuje do útrob toho stroje taková velká lopata a potom přes běžící pás to pokračuje do dalších částí toho stroje, kde si Pat s Matem připravovali kompoty a zavařeniny,“ prozrazuje Lukas.

Výstavy v Letohrádku Mitrovských - tvorba zlínských ateliérů

Večerníček Pat a Mat doplňují i další rekvizity ze zlínských filmových ateliérů. Ty představují starší, ale neméně známou tvorbu, jako byl Uzel na kapesníku, Zlatovláska Hermíny Týrlové nebo Kocour Modroočko.

Výstavy v Letohrádku Mitrovských - tvorba zlínských ateliérů

V letohrádku zároveň s Patem a Matem startují ještě dvě další výstavy. „Máme zde i výstavu oblečků, oděvů a doplňků od Zdeňky Mudrákové ze Zlína. Je to výstava právě její ruční tvorby šatů, kloboučků, kabelek a tak dále. Máme tam takový vývoj z dějin odívání od Egypta a antiky až po 20. století. Ta další část jsou modely autíček a fotografie automobilů. Ta sbírka čítá něco přes 1000 kusů a nám se sem vešlo něco přes 500 kusů,“ shrnuje vedoucí letohrádku.

Výstavy v Letohrádku Mitrovských - historické oděvy na panenkách
Výstavy v Letohrádku Mitrovských - modely autíček

Všechny tři výstavy v Letohrádku Mitrovských potrvají do 19. listopadu. O týden později tam návštěvníci uvidí betlémy a dioráma Život Kristův.

autor: Pavlína Hornová
Spustit audio