OBRAZEM: Zapomeňte na titěrné modely, tahle letadla mají rozpětí až tři metry

Jednu z největších výstav rádiem řízených modelů na Moravě otevřeli ve Valašském Meziříčí.

Netradiční dálkově řízené modely vystavuje muzeum ve Valašském Meziříčí. V zámku Kinských uvidí návštěvníci například ponorky s funkčními torpédy, proudovou stíhačku nebo rozměrné kopie letadel od počátku dvacátého století.

V této podobě ještě nikdy nebyla téměř stovka modelů pohromadě. Některé modely mají motor srovnatelný s malými motocykly.

Kdo vyrazí na výstavu „letadýlek“ bude nejspíš pořádně překvapený. Modely totiž mají rozpětí dva až tři metry a jak se můžete na fotografiích přesvědčit, jsou dokonale vyvedené do každého detailu.

Výstava modelů ve Valašském Meziříčí

„Modely pochází od modelářského seskupení Great World Flying Circus. Jeho členové jsou posbíraní z Moravy, ze Slezska, ze západního Slovenska a společně vystupují s pyrotechnikou na velkých letištích. Na modelářská letiště jsou tyto stroje trochu větší,“ vysvětluje autor výstavy Samuel Španiel.

Výstava modelů ve Valašském Meziříčí

Na výstavě ale nejsou k vidění jen letadla, ale také motorky, auta, vrtulníky i ponorky se světovým unikátem.

Výstava modelů ve Valašském Meziříčí

„Jsou od pana Gerži ze Vsetína a mají světový patent na to, že se pohybují jako skutečná ponorka a vystřelují funkční torpéda, která díky stlačenému vzduchu vybuchují,“ upozorňuje Španiel.

Výstava modelů ve Valašském Meziříčí

Jedním z nejzajímavějších modelů je funkční proudový letoun Mig15, který je kromě motoru celý doma vyrobený.

Některé modely návštěvníci výstavy mohou vidět i ve vzduchu v zámecké zahradě. Musí ale počkat na zakončení výstavy 12. března.

autoři: rv , ska
Spustit audio