Obviněného Záchu nahradí v krajském zastupitelstvu šumperský radní Macek z ODS. Náhrady jsou známé i v Přerově

5. prosinec 2023 09:10

Bývalého krajského šéfa ODS a hejtmanova náměstka Michala Záchu, který čelí trestnímu stíhání, v zastupitelstvu Olomouckého kraje nahradí šumperský radní a předseda místního sdružení ODS v Šumperku Roman Macek.

Zácha je spolu s dalšími lidmi obviněný v případu ovlivňování dopravních zakázek v Olomouckém kraji, k 30. listopadu rezignoval na všechny veřejné funkce. Macek už je místo Záchy zapsaný na oficiálním seznamu krajských zastupitelů, slib by měl složit na zasedání zastupitelstva 11. prosince. ČTK v pondělí informaci získala na internetových stránkách krajského úřadu.

O tom, kdo za ODS obsadí po Záchovi místo hejtmanova náměstka, dnes odpoledne jednala krajská koaliční rada složená ze zástupců Pirátů, STAN, Spojenců-Koalice pro Olomoucký kraj a ODS. Kandidátem na nového člena krajské rady je podle informací ČTK místopředseda regionálního sdružení ODS a krajský zastupitel Josef Ťulpík. Koaliční jednání dnes nebylo uzavřeno, pokračovat bude v příštích dnech. "Shoda na novém členu rady je, máme s tím ale jiný problém, který se musí vyřešit tento týden," řekl ČTK bez dalších podrobností hejtman Josef Suchánek (STAN). Koalice se nedávno dohodla na tom, že dopravu v kraji bude mít místo náměstka za ODS na starost hejtman Suchánek.

Zácha v polovině listopadu v souvislosti s kauzou oznámil rezignaci na náměstka hejtmana pro dopravu a krajského zastupitele s platností k 30. listopadu, rezignoval i na funkci radního a zastupitele v Přerově. V městské radě ho nahradí Jakub Navařík (ODS) a v zastupitelstvu Petr Caletka (ODS). Koaliční rada v Přerově se již dříve shodla na tom, že bude pokračovat ve stejné sestavě - ANO s ODS, KDU-ČSL a TOP 09.

V případu nezákonného ovlivňování veřejných zakázek pro dopravní stavby v Olomouckém kraji policie obvinila 13 lidí. Většina z nich se k trestné činnosti doznala, stíhaní jsou na svobodě. Vedle Záchy je na seznamu obviněných také bývalý člen regionální rady ODS Robert Knobloch. Oba se již vzdali členství ve straně. Regionální rada ODS poté navrhla zrušit celé přerovské sdružení. Regionální sněm minulý týden celorepublikovému sněmu doporučil, aby přerovské oblasti odňal licenci. Na seznamu obviněných jsou také zástupci Správy silnic Olomouckého kraje a stavebních firem.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio