Obyvatelé Červenky, Litovle a Uničova si připomínají rok od úplného uzavření jejich obcí

16. březen 2021

Kdokoliv před rokem zamířil do Červenky, Litovle nebo Uničova, narazil na silnicích na policejní hlídky a zátarasy. Celou oblast nechali uzavřít hygienici s cílem zabránit šíření koronaviru. V karanténě se kvůli tomu ocitlo ze dne na den zhruba 24 tisíc lidí, kteří nemohli vytyčené hranice opustit. Nebývale přísné opatření trvalo dva týdny.

Uzavřená územi na Litovelsku a Uničovsku k 16. 3. 2020

„Ulice jsou prázdné. Když někdo jde na nákup bez roušky, lidé se na něj dívají a nikdo se s nikým nebaví, mají strach.“ Taková byla atmosféra před rokem u hranic Litovle a Uničova. Hygienici obě města spolu s obcí Červenka uzavřeli do karantény 16. března ve 3 hodiny ráno.

„Když jsem se vzbudila, tak jsem to zjistila od manžela. Byla jsem nemocná s angínou, nedostala jsem se ani k doktorovi. Léky jsem sháněla po známých a seděli jsme doma a čekali,“ vzpomíná na první den karantény Nikola Trepáčová z Uničova. Na Litovelsku a Uničovsku před uzavřením oblasti hygienici evidovali 25 případů nákazy s tisícovkou potenciálně nakažených kontaktů. Olomoucký kraj měl tehdy druhý nejvyšší počet infikovaných v republice. Cesty do uzavřené oblasti hlídali policisté a armáda.

„Přijížděly hlídky a posily z Ostravy, které začaly postávat na komunikacích, potom přibyly i různé drony,“ zmiňuje starosta Uničova Radek Vincour z ODS. Vedení měst svolalo krizové štáby a začalo řešit, co bude dál. Od zásobování potravinami, přes svozy odpadů až po zajištění lékařské péče. „Tady byly personální problémy ve firmách, měli jsme problém i s akutními onemocněními. Někteří doktoři vozili třeba inzulín na hranici teritoria,“ pokračuje nezávislý litovelský starosta Viktor Kohout.

Karanténa oblasti ale zároveň zvedla podle starostů velkou vlnu solidarity, ať už zvenčí nebo mezi obyvateli navzájem. Lidé například pravidelně v oknech tleskali zdravotníkům nebo hasičům za jejich práci. Nyní, po roce, je už na všech znát únava. V Uničově si chtěli výročí uzavření oblasti připomenout dokumentem.

autor: bas
Spustit audio

Související