Obyvatelé Držovic si stěžují na prašnost. Stavební firma drtí suť v blízkosti jejich domů

14. srpen 2017

Prach na oknech i v bazénech řeší obyvatelé Držovic na Prostějovsku. Stavební firma si v areálu místní cihelny udělala překladiště materiálu, který tam také drtí. Jenže právě při drcení vzniká velká prašnost, která se v suchém počasí ještě zhoršuje. Společnost lidem umyla na vlastní náklady okna, podle vedení obce to ale není dlouhodobé řešení a chystá se podniknout další kroky.

„Tohle bylo minulý týden umyté,“ ukazuje obyvatelka Držovic Věra Sedláčková prach na parapetech. Uprostřed dvora je zahradní jezírko, které bývá také znečištěné. „Byl na něm povlak prachu,“ popisuje paní Věra a dodává: „Nejhůř je na to náš pes, od té doby, kdy tady s drcením začali, má pořád krvavé oči.“

Věra Sedláčková není sama, komu vadí provoz nedaleké stavební firmy. Nákladní auta se sutí jezdí i kolem domu Josefa Motáně. „Podívejte se k okraji silnice, leží tu kusy podrceného kamení. Je to nebezpečné, z náklaďáků odletují kameny,“ stěžuje si pan Josef.

Stavební firma se podílí mimo jiné na stavbě dálnic. V areálu bývalé cihelny v Držovicích podle nezávislého starosty obce Jaroslava Studeného pak drtí suť ze staveb. Jen pár metrů od prvních rodinných domů. „Jsou dny, kdy tu projede třeba 50 aut za hodinu. Když dělají dálnici, kde mají rozbouchané betony, tak je potom potřebují rozdrtit na menší. Pro tento účel si sem na víkend přivezou mobilní drtičku,“ říká starosta.

Mluvčí firmy Edita Novotná připouští, že v suchém počasí je prašnost větší. Firma lidem umyla okna a plánuje další opatření. „Dohodli jsme se s majitelem areálu, že nám pro nákladní dopravu umožní používat jiný výjezd z cihelny. Předpokládáme, že cesta bude připravena nejpozději od středy,“ uvedla Novotná.

Podle vedení obce to ale není dostatečné řešení. Obrátí se proto na úřady s žádostí o měření prachu a hluku.

autor: tas
Spustit audio